AFM: Rabobank moet advies en product strikt scheiden

0

De AFM onderzoekt  of de Rabobank zich houdt aan het provisieverbod, dat op 1 januari van kracht is geworden, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De Rabobank biedt vanaf half december vorig jaar advies op basis van ‘no cure, no pay’ aan. Volgens de toezichthouder kan dit indruisen tegen de strikte scheiding tussen advies en product, die in een nieuwe wet vastligt.

,,Als je pas de advieskosten in rekening gaat brengen op het moment dat de klant een product afsluit, lijkt dat toch weer op verknoping van een advies aan een product”, meent AFM-woordvoerder Martijn Pols. “De aanbieder mag niet zeggen of suggereren dat advies bij hem gratis is. Dat gaat recht in tegen het principe dat advies en product duidelijk van elkaar gescheiden moeten zijn.”

Zelfstandige financieel adviseurs betichtten de Rabobank van concurrentievervalsing. Rabobank is marktleider in hypotheken in Nederland en hanteert sinds 1 januari een tarief per advies, dat ruim onder de provisiekosten ligt die voorheen werden berekend.

Al eerder zette de AFM een streep door andere constructies van aanbieders die het direct in rekening brengen van advieskosten moeten omzeilen. Zo kon ook een voorstel voor het verrekenen van de kosten in een renteopslag niet op goedkeuring van de toezichthouder rekenen.

Bron: NVM

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.