Er zijn meer Nederlanders voor dan tegen transities die cruciaal zijn voor de overgang naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie. Volgens Triodos Bank zijn we daarmee dichter bij enkele onomkeerbare normverschuivingen gekomen.
Dit concludeert Triodos Bank op basis van een representatief onderzoek onder 1.048 Nederlanders naar een vijftal transities: energie (de overgang naar zonne- en windenergie), grondstoffen (stappen naar een circulaire economie), voedsel (verschuiving naar meer plantaardig en lokaal geproduceerd), maatschappelijk (meer sociale verbondenheid) en welzijn (grotere nadruk op een prettig leven en gezondheid in plaats van alleen economische groei en geld).
Volgens de transitiewetenschap is voor een sociale normverschuiving een significante minderheid van de bevolking nodig. Het omslagpunt ligt gemiddeld rond de 25%. Na zo’n kantelpunt ontstaat een nieuwe norm, waardoor een transitie werkelijkheid wordt. “Een aantal cruciale transities is veel dichterbij dan we zelf hadden verwacht”, concludeert hoofdeconoom Hans Stegeman van Triodos Bank.
De transitiemeters op het gebied van energie en maatschappij staan al op 22%. Dit percentage is een optelsom van mensen die hun gedrag al hebben aangepast of van plan zijn hun gedrag aan te passen naar gedrag dat je na de transitie zou verwachten. Zo vliegt bijna de helft van de Nederlanders (48%) al minder of helemaal niet meer om de CO2-uitstoot te verlagen. Van de groep die dit nog niet doet is 8% dit van plan en nog eens 12% zegt dit ook te gaan doen als anderen dit doen of als het door beprijzing duurder wordt dan alternatieven.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.