Adjiedj Bakas: ‘De seinen knipperen oranje’

0

2020 is volgens de Chinezen het Jaar van de Rat. De rat staat voor Chinezen symbool voor welvaart en overvloed. Er zijn echter allerlei tekenen dat in 2020 een wereldwijde recessie begint.

Zo is daar de zogeheten omgekeerde rentecurve. Dit wil zeggen dat het goedkoper is om geld te lenen voor een lange periode dan voor een kortere termijn. In het voorjaar van 2019 draaide de rentecurve in de Verenigde Staten zich plotseling om.

Onder economen geldt een omgekeerde rentecurve als een van de belangrijkste indicatoren voor een op handen zijnde recessie, die gemiddeld zo’n vierhonderd dagen na omkering begint. In dit geval zou dat halverwege 2020 zijn. In andere landen is de rentecurve intussen ook omgekeerd. Het lijkt daarom veilig te zeggen dat we medio volgend jaar klappen kunnen verwachten.

Een andere belangrijke economische indicator is de huizenmarkt. Inmiddels liggen de huizenprijzen in ons land op het niveau van net voor het uitbreken van de crisis. Onze inkomens zijn echter nauwelijks gestegen, dus al die huizen worden grotendeels op de pof gekocht.

In Amsterdam zijn de huizenprijzen in de afgelopen vijf jaar met ruim 63% gestegen, terwijl de inkomensgroei in de hoofdstad beperkt bleef tot een magere 4,5%. We hebben dus niets geleerd van de crisis en hebben opnieuw een bubbel gecreëerd die elk moment kan klappen. Met onze enorme particuliere schuldenlast zijn we extreem kwetsbaar voor onverwachte schokken, zoals baanverlies en een stijgende rente.

“Recessies horen bij de economie, zoals een stukje kaas hoort bij een goed glas wijn”

In de Verenigde Staten zijn de huizenprijzen inmiddels gestagneerd, terwijl het aantal mensen dat zijn hypotheek niet meer kan betalen snel stijgt. In Nederland daalt ondertussen de waarde van winkelvastgoed al, zelfs in de historische binnensteden, waar tot een jaar geleden de concurrentie om winkelruimte nog moordend was. Naar verwachting zet de waardedaling volgend jaar door.

Maar hoewel vele seinen oranje knipperen, moeten we één ding niet vergeten: recessies horen bij de economie, zoals een stukje kaas hoort bij een goed glas wijn. Ze zijn als het ware een economisch natuurverschijnsel. Laten we het hoofd vooral nuchter houden en elkaar niet gek maken. Niets is zo gemakkelijk als jezelf in de problemen te praten.

Deze column verscheen eerder in e-InFinance Kansen & Visies 2020.

Win het nieuwste boek van Adjiedj Bakas

In Visie & Trends 2020 presenteert ‘trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas op uiteenlopende terreinen de belangrijkste trends voor 2020, zoals gezondheid, economie en finance. Maak kans op dit boek door een mail te sturen naar infinance@3xi.nl en zet in de onderwerpregel ‘Boek Trends 2020’. Deelnemen aan deze actie kan tot uiterlijk 3 januari 2020. De winnaars ontvangen het boek in de tweede week van januari.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Adjiedj Bakas

‘Trendwatcher des Vaderlands’ Adjiedj Bakas (1963) beschrijft in zijn boeken hoe de samenleving, de economie en het leven van mensen gaan veranderen op basis van de trends die hij signaleert. Van zijn boeken werden meer dan 1.000.000 stuks verkocht, hij geeft 200 lezingen per jaar in binnen- en buitenland.