Recordkrimp economie in tweede kwartaal 2020

0

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal van 2020 gedaald met 8,5% ten opzichte van een kwartaal eerder. Het CBS heeft nog nooit eerder zo’n sterke krimp gemeten. De krimp in Nederland was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone.

De daling van het bbp in het tweede kwartaal is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gedaalde consumptie door huishoudens. Huishoudens hebben 10,4% minder besteed dan in het eerste kwartaal van 2020. Verder namen de investeringen af met 12,4%. De uitvoer en invoer van goederen en diensten daalden met respectievelijk 9,8% en 8,3%. De overheidsconsumptie ten slotte daalde met 3%.

Vooral de lagere productie in de bedrijfstak handel, vervoer, horeca en opslag (vooral de horeca en vervoer), in de bedrijfstak zakelijke dienstverlening (met name de uitzend- en reisbureaus) en in de bedrijfstak zorg heeft een groot aandeel in de daling van het bbp. De zorg heeft door uitgestelde en vermeden zorgbehandelingen per saldo minder gezondheids- en zorgdiensten geleverd.

Corona getroffen bedrijfstakken

De productie van de handel, vervoer en horeca lag 16,6% lager dan een jaar eerder. Vooral de horeca en de vervoerssector hadden te maken met een ongekende krimp. In de vervoerssector was het beeld voor de luchtvaart en luchtvaardiensten gitzwart. Ook de krimp van de zorg met bijna 21% is ongekend.

In de zakelijke dienstverlening vielen vooral harde klappen bij de uitzend- en reisbranche. De productie van de totale zakelijke dienstverlening kromp met 12,4%. De productie van de bedrijfstak cultuur, recreatie, sport en overige diensten was in het tweede kwartaal 37,4% lager dan een jaar eerder. Evenementen, voorstellingen en dergelijke mogen niet meer sinds de coronacrisis, sportclubs hebben in het tweede kwartaal hun deuren grotendeels moeten sluiten.

De industrie kromp met 7,9%, met als meest negatieve uitschieter de transportmiddelenindustrie en als enige positieve uitschieter de machine-industrie. Ook de bouw produceerde minder dan een jaar eerder (-4,2%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.