Levensverwachting blijft stijgen

0

Uit de Prognosetafel AG2016 blijkt dat van zowel vrouwen als mannen de sterftekansen nog steeds dalen en de levensverwachting blijft stijgen. De levensverwachting van een in 2016 geboren meisje is nu 93,0 jaar en van een in 2016 geboren jongen is dat 90,1 jaar.

Rekening houdend met de verwachte toekomstige verbetering in de levensverwachting, verwacht het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) dat de levensverwachting van jongens en meisjes, die over 50 jaar worden geboren, verder stijgt met 3 à 4 jaar. De laatste 50 jaar nam de levensverwachting in Nederland ook al gestaag toe.

Zwaardere technische voorzieningen

Voor pensioenfondsen en levensverzekeraars is het van belang continu inzicht te hebben in deze ontwikkeling om gedane beloften na te kunnen komen. Op totaalniveau is de Prognosetafel AG2016 in termen van technische voorzieningen zwaarder dan de Prognosetafel AG2014. De effecten van de nieuwe prognoses zullen echter niet voor alle portefeuilles hetzelfde zijn, stelt het AG. “De samenstelling naar leeftijd en geslacht bepaalt met name de effecten voor een specifieke portefeuille. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat bij een rekenrente van 3%, bij portefeuilles met relatief veel mannen, de technische voorzieningen iets (0,2%) zullen toenemen en dat bij portefeuilles met relatief veel vrouwen, de technische voorzieningen meer zullen stijgen (0,5%). Bij een rekenrente van 1% wordt dit 0,3% voor mannen en 0,7% voor vrouwen.”

Nederland en Europa

De nieuwste inschatting van het Genootschap is gebaseerd op zowel Nederlandse sterftedata als sterftedata van Europese landen met een vergelijkbare welvaart als in Nederland. In vergelijking met de Prognosetafel AG2014 is tevens rekening gehouden met de samenhang tussen de sterfteontwikkelingen van mannen en vrouwen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.