Groeivertraging treft economie Nederland

0

De economie van Nederland zal in 2019 minder hard groeien, zo berekende het ING Economisch Bureau. De groeivertraging treft alle provincies, met uitzondering van de Randstad.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Regio’s in 2019. De werkloosheid daalt wel verder, al vlakt de daling wel af. Groningen kent in 2019 de hoogste werkloosheid, Zeeland de laagste. Ondanks dat veel regionale arbeidsmarkten op volle toeren draaien is de arbeidsdeelname nog niet overal hersteld. Binnen de grote steden geldt dit voor Den Haag en binnen de provincies vooral voor Flevoland.

Randstad

De provincies Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kennen in 2019 naar verwachting de sterkste groei. Met groeipercentages van zo’n 2,5% ligt het tempo wel wat lager dan in voorgaande jaren. De provincies in de Randstad profiteren van de combinatie van een bovengemiddelde toename van de bedrijvigheid, vooral in de zakelijke dienstverlening, en van een sterke bevolkingsgroei.

“De Randstad is goed voor ruim de helft van de economie van Nederland en groeit per saldo harder dan de andere regio’s. Ondanks dat het groeitempo in 2019 iets afneemt, blijven de spanning op de arbeidsmarkt en de druk op de woningmarkt en infrastructuur er groot.” stelt Thijs Geijer, ING regio-econoom.

Groeivertraging industrie

De lagere groei van de industrie drukt in een aantal regio’s het groeitempo relatief sterk. In Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel betekent de meer gematigde groei van onder andere de hightech en auto-industrie dat de economische groei in 2019 lager uitvalt dan dit jaar.

In Groningen heeft de daling van de gaswinning een substantieel effect op de groei. Exclusief de gaswinning neemt de economische activiteit in Groningen naar verwachting met 1,5% toe.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.