Aantal faillissementen in 2023 stijgt met +59%

0

Na de forse piek in het aantal faillissementen in Nederland (+59%), zal de groei van het aantal faillissementen volgend jaar afnemen tot +28%. Voor 2025 wordt slechts een minimale groei van +2% verwacht.

Dat blijkt uit het Global Insolvency Report dat kredietverzekeraar Allianz Trade vandaag publiceerde. In het rapport zijn de faillissementscijfers van 44 landen verwerkt. Wereldwijd stijgen de faillissementen volgend jaar met +10% na +6% in 2023.

Wat zit er achter de wereldwijde versnelling van de faillissementen? De terugval van de bedrijfsomzet wint aan kracht als gevolg van een lager prijszettingsvermogen en een zwakkere mondiale vraag. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 is deze terugval van de omzet voor het eerst sinds medio 2020 breed gedragen in alle mondiale regio’s (-1,9% op jaarbasis). Dit in combinatie met aanhoudend hoge kosten zet dit de winstgevendheid onder druk. Als gevolg hiervan verslechteren de liquiditeitsposities snel en zullen ze waarschijnlijk niet vóór 2025 verbeteren

Nederland piekt dit jaar

Voor Nederland komt de groei van het aantal faillissementen in 2023 uit op 59%, zo verwacht de kredietverzekeraar. Johan Geeroms (foto), Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “In Nederland is de remweg langer. In andere landen kwam de klap eerder. Kijk naar België, daar stegen de faillissementen vorig jaar al met +42%, in Nederland bleef de groei toen beperkt tot +18%. Dat kwam onder meer door de extensieve coronasteun van de overheid. Dit jaar hebben we te maken met een inhaalslag. +59% klinkt heftig maar het is nog altijd onder het niveau van 2019 (voor corona). Voor Nederland is vooral spannend of de economie van Duitsland gaat opleven. De voortekenen daarvoor zijn niet geweldig. Maar waar we wereldwijd volgend jaar een verdere groeiversnelling van het aantal faillissementen zien, verwachten we voor Nederland een vertraging.”

Uit de lijst met faillissementscijfers per land blijkt dat Allianz Trade verwacht dat de faillissementen in de Eurozone in 2025 een duidelijke daling laten zien (-7%). Die daling zien we alleen niet terug in Nederland (+2%) en enkele Zuid-Europese economieën.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.