Testcase voor mijn beleggingspolis

0

In 2000 werd mij een beleggingspolis met lijfrenteclausule geadviseerd. Toen ik bijna vijf jaar later een nieuw huis kocht, bleek het geadviseerde product niet echt een handige combinatie met een hypotheek, terwijl dit in 2000 wel het startpunt was van het adviesgesprek. In overleg met de adviseur kozen we voor een lagere maandinleg.

Op een aanbieding voor een hersteladvies – op kosten van de verzekeraar – na, was dit het laatste contactmoment met de adviseur. Omdat tijdens de crisis goedkoop aandelenparticipaties zijn ingekocht, overstijgt de poliswaarde inmiddels alweer de daadwerkelijke inleg, vóór belastingteruggave. Er woekert weinig meer.

Blij dat ik het advies van de verzekeraar (om op het dieptepunt van de beurs af te kopen en gratis over te stappen naar een veilig bankspaarproduct) toen terzijde heb gelegd. En nu is daar ineens het Loket Hersteladvies Beleggingsverzekeringen. Mijn polis is een mooie testcase.

Er werd mij financieel het hemd van het lijf gevraagd. De relevantie van deze informatie zou wel blijken tijdens het nog te voeren gesprek. Ik koos voor de omgekeerde weg door niet ons gezamenlijke financiële doopceel te lichten bij een wildvreemde partij.

Aan de telefoon kreeg ik een voor deze klus ingehuurde zzp’er, heel toevallig iemand die ik nog kende uit de tijd dat hij bij een verzekeraar werkte. Al snel werd duidelijk dat alles bij het oude bleef; vanaf 2020 automatisch premievrij en daarna op de plank tot het moment dat ik de AOW-leeftijd heb bereikt. Eerder premievrij maken was de enige optie die mijn portemonnee niet negatief zou raken.

Inmiddels heb ik het beloofde adviesrapport na vier weken nog niet binnen, daar kan ik dus geen oordeel over geven. Wel een bericht dat ze meer tijd nodig hebben om het ‘zo goed mogelijk op te stellen’. Best lang voor een product waarvoor geen alternatieven zijn. Intussen schetst de verzekeraar mij een verwacht eindkapitaal (op basis van een rendement van 4%) voor dat neerkomt op een ruime verdubbeling van de huidige waarde.

Het doelkapitaal heb ik na mijn gesprek met het Loket maar meteen een nieuwe bestemming gegeven. Vanaf mijn pensionering, wanneer dat ook moge zijn, ga ik elke maand uit eten van de lijfrente-uitkering. De beurs bepaalt of dat de McDonald’s wordt of dichterbij huis, Kasteel Engelenburg.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.