Over splinters en balken

0

De ICT is sterk verouderd. In een reeks van interne notities is gewezen op de gevolgen hiervan. Het doorvoeren van verbeteringen zal vele jaren in beslag nemen. Een uitstroom van gespecialiseerde medewerkers vergroot de problematiek. Het functioneren van essentiële onderdelen kan niet worden gegarandeerd.

‘Het mag niet, maar wanneer we er iets aan kunnen verdienen, kijken we liever een andere kant op.’

Weer ING denkt u misschien. Maar nee. Bovenstaande situatieschets geeft een inkijk in de toestand van de ICT bij de belastingdienst. Een toestand die dramatisch slecht is. Deze situatie is al jaren bekend en het lukt maar niet om de ICT op orde te krijgen, ondanks dat er honderden miljoenen worden geïnvesteerd en iedereen zijn best doet.

Extreem complex

Zeker. Van elke financiële instelling mag verwacht worden dat zij zich inspant om het witwassen van geld te verhinderen en dat zij niet als intermediair fungeert bij de financiering van terroristische acties. Maar …. de materie is extreem complex. Controle-systemen zijn extreem duur. En de kwaadwillenden zijn extreem creatief.

ING heeft zich onvoldoende ingespannen om effectief controles uit te voeren. Het onvoldoende tegengaan van crimineel gedrag is toch iets anders dan het crimineel gedrag zelf. Het zou logischer zijn wanneer de maatschappelijke woede zich vooral op de criminelen zou richten. Bijvoorbeeld op de drugsmaffia. Maar die maatschappelijke woede zie ik niet. Integendeel. Nederland kan geen wereldleider zijn in het maken van mdma en het belangrijkste land voor doorvoer van drugs zijn, wanneer er niet een behoorlijk maatschappelijk draagvlak voor deze activiteiten bestaat. We zijn en blijven koopmannen. Het mag niet, maar wanneer we er iets aan kunnen verdienen, kijken we liever een andere kant op.

Op de blaren zitten

Natuurlijk weten we allemaal dat er jaarlijks meer mensen in Nederland sterven door sigaretten dan er overlijden door de andere vormen van criminaliteit en terrorisme bij elkaar. Maar de belasting op tabak is toch wel heel erg aantrekkelijk om te blijven innen.

ING heeft fout gehandeld en moet op de blaren zitten. Dat zijn de regels van het spel. Maar enige terughoudendheid in het doen van uitspraken over de moraliteit van degene die fout heeft gehandeld lijkt mij juist. Zeker voor het Ministerie van Financiën, dat de belastingdienst aanstuurt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Jurjen Oosterbaan Martinius

Jurjen Oosterbaan Martinius is al 30 jaar eigenaar van Bureau DFO. Hij is een autoriteit op het gebied van Wft en biedt financieel dienstverleners ondersteuning op het gebied van ondernemerschap en strategische vraagstukken.