Nieuwe ontwikkelingen: geen probleem, maar een feit!

0

In de woning- en hypotheekmarkt worden we vaker geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de veranderingen op de arbeidsmarkt, waar steeds meer mensen loon uit flexibele arbeidsrelaties krijgen of werken als zzp’er.

 “Het is natuurlijk veel effectiever om nieuwe ontwikkelingen te aanvaarden als een feit.”

Veel partijen treden nieuwe ontwikkelingen vooral als een risico tegemoet. En een heel natuurlijke reactie is om risico’s zo veel mogelijk te voorkomen, wat leidt tot het beperken of zelfs uitsluiten van groepen mensen van een hypotheek. Discussies over oplossingen hiervoor verlopen vaak moeizaam door deze focus op risico’s en moeilijkheden.

Het is natuurlijk veel effectiever om nieuwe ontwikkelingen te aanvaarden als een feit. Met nieuwe feiten moeten we ‘gewoon’ omgaan. Daarom stelt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, verantwoordelijk voor het beleid en uitvoering van Nationale Hypotheek Garantie) zich tot doel om zo veel mogelijk doelgroepen toegang te bieden tot een eigen woning. Voor ons betekent dat, dat wij nadenken over mogelijkheden voor een verantwoorde financiering van de eigen woning. Voor zzp’ers, het voorbeeld dat ik hierboven aanhaalde, kijken we daarom verder dan het soort dienstverband en de aard van het inkomen. Natuurlijk brengt dit extra uitdagingen met zich mee. Hoe kijk je naar het perspectief van iemand en de bestendigheid van het inkomen? Hoe ga je om met een verhoogde behoefte of noodzaak aan mobiliteit? Maar tegelijkertijd brengt het aangaan van deze uitdagingen ook lessen en verbeteringen met zich mee voor de bestaande praktijk. Daar profiteren alle klanten van.

Toetsingskader op maat

Dus met een andere mindset de schouders eronder. En met NHG bij de hypotheek is het in ieder geval verantwoord! Daarom werkt het WEW nu samen met geldverstrekkers en intermediairs aan een oplossing die zzp’ers betere toegang tot verantwoorde financiering van een eigen woning geeft. Nog dit jaar willen we met een nieuw toetsingskader op maat voor zzp’ers komen. Hou daarom www.nhg.nl in de gaten. Ondertussen nodig ik iedereen uit met ons mee te denken en samen (nog meer) nieuwe verantwoorde mogelijkheden te creëren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Dylan Dresens

Dylan Dresens is Directeur Beleid en Ontwikkeling bij het Waarborgfonds Eigen Woningen – ‎Nationale Hypotheek Garantie.