MCD: Back to the future

0

Uiterlijk 21 maart 2016 had de Mortgage Credit Directive (MCD) in de wetgeving van alle Europese lidstaten verankerd moeten zijn. Minister Dijsselbloem gaat er nu vanuit dat de implementatie van de EU-richtlijn in de Nederlandse wetgeving nog voor de zomer een feit zal zijn. Daarmee toont Nederland een opvallend rebels gedrag, waar zij normaal gesproken graag het beste jongetje van de Europese klas wil zijn.

Het kabinet had, met een Kamerdebat slechts drie weken voordat de implementatie een feit had moeten zijn, zichzelf ook wel een hele strakke deadline gesteld. Want al was het wetsvoorstel in de Tweede Kamer een hamerstuk geweest, wat het met een viertal moties verre van was, ook dan was de deadline van 21 maart erg kort geweest. De plannen moeten na goedkeuring ook nog door de Eerste Kamer, pas daarna volgt publicatie van de wetswijzigingen in de Staatscourant en zijn ze definitief.

Deadline

Een aantal marktpartijen haalde opgelucht adem toen duidelijk was dat ze meer tijd kregen voor de implementatie van de MCD in hun processen. Want behalve de politiek bleek ook de markt zelf de deadline lang niet altijd te kunnen halen. Voor de marktpartijen die al wel helemaal klaar waren met de implementatie van de nieuwe Europese regels en dit ook al gecommuniceerd hadden met de distributiepartners, is het uitstel een zwaard van Damocles geworden dat voor de nodige verwarring zorgt.

Verwarrend

Het is conform het advies van minister Dijsselbloem aan de sector om processen al aan te passen in aanloop naar de formele inwerkingtreding ergens rond de zomer. Maar als de ene partij al wel werkt volgens de nieuwe regels en de andere niet, dan is dat verwarrend voor zowel de consument als de hypotheekadviseur. In de nieuwe InFinance leest u alles over de verwarring, de knelpunten en de twijfels over de MCD. Want brengt de EU hypothekenrichtlijn de hypotheekmarkt in Nederland naar een hoger plan of zetten we met de implementatie ervan een stap terug in de tijd?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.