Kleutertje luister

0

Wie deze annuïteitenhypotheek vandaag wil herinvoeren, heeft een gaatje in zijn hoofd. Na de Beetle en de Mini Cooper komt er weer een historisch icoon op de markt: de annuïteitenhypotheek. In tijden van crisis grijpen we graag terug naar vroeger, toen alles beter was en geluk nog heel gewoon. Toen Kleutertje Luister nog op de radio was.

In een damesmodeblad zag ik tot mijn verbazing dat veel modellen ineens weer een sigaret in de hand hielden, als een bij hun retrorokjes passende accessoire. Dat de kokerrokjes weer terug zouden komen, verbaast me niet. Roken als sexy stijlfiguur wel. Jammer.  

De retroautootjes hebben vandaag alles aan boord wat een moderne auto ook heeft. De vrouwelijke vorm is niet veranderd, dus past een kokerrokje net als vroeger. Even goed of even slecht. Wat u wilt. De annuïteitenhypotheken hebben echter geen ABS of gordels gekregen en passen hebben ze al nooit gedaan. Toen niet en nu al helemaal niet.

Jaren vijftig
De gedachte achter het bedoelde hypotheekgedrocht was helemaal jaren vijftig. De bomen zouden tot in de hemel groeien en de salarissen daar nog weer bovenuit. De inflatie zou de hypotheek vanzelf doen smelten. Dat leek uiteindelijk wel te gaan kloppen, maar de zwakke kant van de annuïteitenhypotheek deed zich gelden.  Het ging de mensen inderdaad beter en ze verkasten naar mooiere en grotere huizen. Ze namen nieuwe hypotheken, die altijd hoger waren. Niet alleen was het nieuwe huis duurder, ook bleek dat je na een jaar of zeven bij een annuïteitenhypotheek nauwelijks had afgelost. Wie eenmaal het leergeld betaald had, wilde nooit meer die hypotheekvorm afsluiten.

Misdadig dom
Wie juist vandaag met weinig zicht op groei, toch de annuïteitenhypotheek wil herinvoeren, heeft een gaatje in zijn hoofd. Of denkt stiekem dat we allemaal nog even braaf en dom afstemmen op Kleutertje Luister. Kennelijk durft de politiek het schrappen van de hypotheekaftrek niet aan en probeert Den Haag weer eens via een omweg het einde van de aftrek te bewerkstelligen door die te koppelen aan een hypotheekvorm waarvan de gedrochtelijkheid toch is bewezen. De invoer van de annuïteitenhypotheek gaat die aftrek zeker afremmen. Wie koopt er immers nog een huis als de hypotheeklast omhoog schiet. Misdadig dom.

Dé oplossing
Met schelden schieten we niets op. Bovendien zie ik een andere oplossing. De overheid, AFM en DNB moeten geen hypotheekvorm gaan voorschrijven, maar wel een raamwerk definiëren. In dat raamwerk is niet alleen de fiscaliteit vervat, ook geeft het kaders voor de soliditeit van de banken. Het raamwerk waarborgt verder het belang van de huishoudens en de woonmarkt als geheel. Op basis van de kaders mag de sector naar de tekentafel om nieuwe hypotheken te ontwikkelen. Geen retrolook, maar nieuwe, flexibele hypotheken die passen bij mensen die in beweging zijn en dat hopelijk zullen blijven. Een leenvorm die zekerheid biedt en niet alleen die schijn daarvan moet ophouden.

Door Eckhardt Dulfer

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.