Zorgt Brexit voor exit hypotheekrenteaftrek?

0

Met de verkiezingen in maart 2017 voor de deur is het waarschijnlijk dat Brexit – vanwege de mogelijk aanhoudende lage rente – in ons land de discussie over de hypotheekrenteaftrek aanwakkert.

Het is gissen naar de gevolgen voor de lange termijn, maar op dit moment zorgt de keuze voor een Brexit voor veel financiële onrust bij verzekeraars, geldverstrekkers en particulieren. Op de eerste dag na de onverwachte keuze van de Britten zagen banken en verzekeraars miljarden van hun beurswaarde in rook opgaan. De dekkingsgraden van pensioenfondsen doken fors naar beneden en ook de particulier kan beter maar even niet naar de waarde van zijn in beleggingen opgebouwde verzekeringspolis, hypotheek of aandelenportefeuille kijken.

Meer kapitaal aanhouden

De vlucht uit beleggingen uit angst voor de economische gevolgen voor Europa en zelfs de gehele wereld, zorgt ook voor dalende rentes. Een probleem waar verzekeraars al langer last van hebben. Dankzij Brexit moeten zij nu dus nog meer kapitaal aanhouden. Een belangrijk deel van hun eigen vermogen bestaat echter uit beleggingen, en die waarde is inmiddels ook behoorlijk verdampt. Als een herstel zich niet snel inzet, dan is de kans groot dat de consument de Brexit terugziet op zijn pensioenoverzicht, spaarrekening en de prolongatie van zijn verzekeringen.

Met de verkiezingen in maart 2017 voor de deur is het ook waarschijnlijk dat Brexit – vanwege de mogelijk aanhoudende lage rente – in ons land de discussie over de hypotheekrenteaftrek aanwakkert. Het huidige kabinet heeft al bij monde van minister Stef Blok aangegeven niets meer op dit vlak te ondernemen en schuift het dossier door naar een volgend kabinet. Maar de lage hypotheekrente wordt vaker genoemd als minst risicovolle momentum om de hypotheekrenteaftrek deels of in zijn geheel af te bouwen.

Het kost nu de minste pijn

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft riep de politiek in maart van dit jaar nog op zijn voorstel om de renteaftrek af te schaffen, in daden om te zetten. Door de combinatie van een lage rente en een opkrabbelende woningmarkt zou dit volgens hem nu het minst pijn doen. Nu de hypotheekrente vanwege Brexit nog verder richting de nul-grens dreigt te zakken, zal Boelhouwer wellicht meer handen op elkaar kunnen krijgen voor zijn voorstel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.