Digitalisering hypotheekproces is nog maar net begonnen

0

Met de digitalisering van het huidige hypotheekproces is de branche net begonnen. De échte innovatie moet nog plaatsvinden, maar zal ertoe leiden dat de consument realtime kan (laten) checken of hij in aanmerking komt voor een hypotheek of direct een wijziging op zijn huidige hypotheek kan doorvoeren.

Ik geloof erin dat de adviseur ook dan een belangrijke rol in het hypotheekproces blijft vervullen; vooral in het adviesproces. De hypotheek is onderdeel van de totale financiële huishouding, maar voor de consument is het lastig om dat plaatje te overzien en daarin de juiste keuzes te maken. De adviseur maakt dit financiële plaatje voor hem inzichtelijk. Vervolgens kiest hij ervoor om de benodigde producten via de adviseur te laten bemiddelen of het zelf te gaan doen.

Bemiddelingsproces

In beide gevallen is behoefte aan een gemakkelijk, snel en goedkoop bemiddelingsproces. Snelheid wordt onder andere bereikt door via HDN diverse databronnen aan het hypotheekproces te verbinden. Databronnen vervangen fysieke documenten, zoals taxatierapporten, loonstroken en werkgeversverklaringen. Die digitaliseringsslag heeft als gevolg dat consumenten en hun adviseurs sneller weten waar zij aan toe zijn en het verzamelen van de juiste documenten kost veel minder tijd. Automatische koppelingen met databronnen zorgen er ook voor dat er minder handmatige handelingen en controles uitgevoerd hoeven worden. Dat drukt de kosten in de keten.

Kunstmatige intelligentie

Tot slot voorkom je met databronnen dat er gesjoemeld kan worden met (valse) documenten. De pijlen zijn nu gericht op het digitaliseren van de huidige documenten, maar in de toekomst verwacht ik dat hele andere bronnen bepalend zullen zijn voor de beoordeling van een hypotheek. Ook verwacht ik veel van de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie en de Blockchain ons in de toekomst kunnen bieden. De digitalisering én de daarop volgende innovatie van het hypotheekproces zijn brancheambities, waarvoor ik mij graag, samen met mijn HDN-team, blijf inzetten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Dorine van Basten

Dorine van Basten is directeur Hypotheken Data Netwerk (HDN)