De Nederlander is eindelijk wakker

0

Auteur: Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General

Het jaarlijks onderzoek van TNS Nipo toont aan dat Nederlanders met een vrij belegbaar vermogen van 50.000 euro of meer in toenemende mate aandacht besteden aan hun pensioen. In 2014 is binnen deze doelgroep voor maar liefst 49% beleggen voor haar/zijn pensioen het belangrijkste doel. Dat was in 2013 nog maar 10%!

De maatschappelijke discussie over pensioen heeft dus haar sporen achtergelaten. Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat je toch echt zelf ook wat aan je pensioen moet doen om financieel gezien nog een beetje onbezorgde oude dag te hebben.

Nog maar 44% van de deelnemers aan dit onderzoek verwacht voldoende te hebben aan hun huidige pensioenvoorziening. Reserveren voor de oude dag is dermate urgent dat andere doeleinden maar voor een gering percentage voorkomen.

Na pensioen (49%) volgt op grote afstand “geen specifiek doel” (12%) en “beschermen tegen inflatie” (9%). Opvallend is dat 61% aangeeft al te beleggen voor het pensioengat. Daarnaast lost men ook steeds meer af op de hypotheek.

Nu steeds meer wordt gekozen voor beleggen voor de oude dag, is het belangrijk dat deze beleggers goed worden geadviseerd over het afbouwen van risico’s naarmate de belegger ouder wordt, bijvoorbeeld door een Lifecycle oplossing.

Doordat de overheid zich steeds meer terugtrekt en collectieve voorzieningen worden uitgehold, is de rol van de financieel adviseur steeds urgenter aan het worden en het is een mooie uitdaging om de klant een passend advies te geven, waarbij ook rekening wordt gehouden met inflatie en het bestedingspatroon nu en later. Het is daarbij raadzaam, zeker als er forse kapitalen moeten worden opgebouwd, om beleggen nadrukkelijk voor het voetlicht te brengen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.