Beleggers zijn optimistisch over 2020

0

ING monitort periodiek het beleggersvertrouwen. In december 2019 is deze gestegen t.o.v. november van dat jaar en staat nu op het niveau van juli 2019. De beleggers kijken positief terug op het afgelopen half jaar. En zij verwachten ook voor de komende maanden een waardegroei van hun beleggingsportefeuille en een verder stijgende AEX.

“Iedereen weet dat beleggen iets is voor de (middel)lange termijn”

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek voorspelt dat de AEX in maart 2020 op een stand van 602 zal staan; de hoogste schatting sinds de start van de BeleggersBarometer in 2001. Een vijfde is meer bezorgd en voorziet een daling van de AEX.

Opmerkelijk is dat in augustus 2019 de beleggers volgens deze barometer veel pessimistischer waren en voorspelden dat in november 2019 de AEX een stand van 537 zou bereiken. Terwijl ze voor oktober 2019 een stand van 570 verwachtten. Die daling is totaal niet aan de orde geweest. Eind november vorig jaar bereikte de AEX de stand van maar liefst 597,29 en op dit moment staan we zelfs rond de 600 punten!

Hoogtevrees bij beleggers

De vraag is natuurlijk in hoeverre we ons moeten laten leiden door zo’n barometer. Iedereen die enige ervaring heeft met beleggen, weet dat beleggen iets is voor de (middel)lange termijn. En dat je je vooral niet moet laten beïnvloeden door tussentijdse koersdalingen.

De praktijk wijst namelijk vaak uit dat wanneer je in een dalende markt uitstapt, je meestal weer te laat instapt en je resultaten daardoor in bijna alle gevallen minder goed zijn, dan wanneer je gewoon was blijven zitten. Sterker: als je over lange termijn gezien de beste 30 beursdagen mist kan dit leiden tot maar liefst 80% lagere opbrengst! (zie grafiek)

Beleggers zijn optimistisch over 2020

Bron: Rabobank

Kies voor spreiding

De hoge standen op de beurzen kunnen naast hoogtevrees ook leiden tot een gedrag van (nog) niet actief willen gaan beleggen. Ook dit uitstelgedrag is vaak niet verstandig. Niemand weet wat de beurs gaat doen en wanneer een beurs op een (tijdelijk) hoogtepunt is gekomen. Veel belangrijker is om periodiek en gespreid te beleggen, waardoor er een goede risico spreiding plaatsvindt en je minder gevoelig bent voor koersschommelingen.

Sparen is, met de huidige zeer lage rente, voor vermogensopbouw eigenlijk geen optie. Of je moet nu al zeer vermogend zijn of het geld binnen 5 jaar nodig hebben. Want door te gaan sparen wordt je geld gegarandeerd minder waard (rentevergoeding versus inflatie).

Scildon biedt adviseurs een aantal interessante profielfondsen aan die voor veel beleggers een passende oplossing bieden: brede spreiding, laag risico, hoge ratings van Morningstar, automatische rebalancing en prima performance.

Laat u dus als adviseur niet leiden door angst of bezorgdheid, maar kies voor een passend product dat zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en doelstellingen van de klant.

“If you hold on to a diverse selection of stocks for long enough, then the market should eventually trend upward. I know what markets are going to do over a long period of time: They’re going to go up. But in terms of what’s going to happen in a day or a week or a month or a year even, I’ve never felt that I knew it and I’ve never felt that was important.” (Warren Buffet)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Theo Krins

Theo Krins is Manager Vermogensadvies bij Scildon