Angst regeert

0

Auteur: Theo Krins, manager Vermogensadvies Legal & General

Bij bijna alle beleggers in Nederland blijkt dat ongeveer de helft van de waarde van hun portefeuille, in liquide middelen wordt aangehouden. Dat is op zichzelf een opmerkelijke situatie omdat de huidige rentes op spaarrekeningen en deposito’s historisch laag zijn.

Uit een internationaal onderzoek blijkt dat beleggers wereldwijd gemiddeld 40% van hun middelen liquide houden (in 2013 was dat een percentage van 31%). In Japan wordt maar liefst 57% in cash aangehouden.

Ondanks het feit dat de koersen de afgelopen vijf jaar flink zijn gestegen en dit jaar beursrecords zijn gebroken, zijn veel beleggers aan de zijlijn blijven staan en hebben hun geld ieder jaar verder zien verdampen. Vooral de jongvolwassenen sparen veel van hun geld, terwijl ze nog een lange beleggingshorizon voor de boeg hebben en de perspectieven voor een goed pensioen voor hen steeds verder afnemen.

Volgens een internationaal onderzoeksbureau is dit gedrag alleen te verklaren uit angst. Als angst niet zo’n belangrijke factor zou zijn, zou het percentage spaargeld per leeftijdscategorie namelijk sterk verschillen.

Bij dit sentiment is de rol van de adviseur cruciaal. De adviseur dient de klant mee te nemen in de financiële wereld en hem de verschillende vormen van risicos toe te lichten en ook de consequenties van bepaalde keuzes.

Dat een keuze om nu te gaan sparen betekent dat je kiest voor een gegarandeerd negatief rendement, beseffen maar weinig consumenten. En een deel van het geld heel offensief gaan beleggen betekent nog altijd niet dat de klant een offensief profiel heeft als de helft van het geld nog op een spaarrekening staat.

Kortom, een goede adviseur gaat niet voorbij aan angst en emoties van de klant, maar weet daar wel richting aan te geven. Uiteindelijk gaat het erom dat niet de angst regeert, maar de klant zijn of haar financiële doelen realiseert.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.