Winst ABN Amro stijgt fors dankzij hoge rente

0

ABN Amro heeft dankzij de gestegen rente over het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 870 miljoen euro, tegenover 475 miljoen in dezelfde periode vorig jaar (+87%).

Dat blijkt uit het Interim Report & Quarterly Report over het tweede kwartaal 2023. ABN Amro laat daarbij eenzelfde tendens zien als ING, dat vorige week ook bijna een verdubbeling van de winst liet zien in haar cijfers. Ook dat kwam als gevolg van de gestegen rente-inkomsten.

Over de eerste zes maanden steeg de winst van ABN Amro met 81% tot 1,4 miljard euro. De rente-inkomsten stegen in deze periode met 27%. Het operationele resultaat steeg met 84%.

CEO Robert Swaak: “De netto rentebaten profiteerden van de hogere renteomgeving en kwamen uit op 1,622 miljoen euro, en onze inkomsten uit provisies waren stabiel. De kosten waren lager door lagere wettelijke heffingen terwijl investeringen in een krappe arbeidsmarkt deels doorschuiven. We verwachten nu dat de kosten over heel 2023 zullen uitkomen op circa 5,2 miljard euro.”

Swaak geeft daarbij aan dat ABN Amro zijn kostendoelstelling van 4,7 miljard euro voor 2024 niet zal halen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.