Wft-module mist soms link met praktijk

0

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat enkele Wft-modules beter moeten aansluiten op de praktijk. Ook zou het PE-examen en het toetsen van verzekeringspersoneel op Permanente Actualiteit meer moet uitgaan van vertrouwen.

Het Verbond benadrukt daarbij volledig achter het Wft vakbekwaamheidsbouwwerk te staan. “Maar nu is het PE-examen dubbelop en heeft de sector te maken met een dubbele belasting.”

Volgens het Verbond is het, net als bij het productgoedkeuringsproces, denkbaar dat bijvoorbeeld de AFM toezicht gaat houden op interne processen om verzekeringspersoneel actueel te houden. Verzekeraars pleiten tevens voor een variant waarbij medewerkers gevrijwaard kunnen worden van het PE-examen, mits de verzekeraar de Permanente Actualiteit aantoonbaar heeft geborgd.

Position paper Vakbekwaamheid

Dit en meer is te lezen in een nieuw position paper van het Verbond over vakbekwaamheid. Het paper is opgesteld in aanloop naar de analyse van de vakbekwaamheidseisen voor de financiële sector, die momenteel door het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) wordt uitgevoerd.

Modules aanpassen

Het Verbond heeft op basis van de opgedane ervaringen in de afgelopen jaren verbetersuggesties voor enkele modules. Voor kredietverzekeraars zou de module ‘Schadeverzekering zakelijk’ inhoudelijk meer moeten ingaan op kredietverzekeringen, terwijl de module ‘Schadeverzekering particulier’ voor hen overbodig is.

Voor de co-assurantiemarkt pleit het Verbond in de module ‘Schadeverzekering zakelijk’ eveneens voor meer herkenbaarheid. Voor de uitvaartverzekeraars ziet het Verbond graag een aanpassing in de huidige module ‘Vermogen’, door deze module aan te vullen met algemene kennis over uitvaartverzekeringen. Deze aanpassingen borgen dat de modules beter aansluiten op de praktijk. Op deze manier blijft het Wft vakbekwaamheidsbouwwerk toekomstbestendig, stelt het Verbond.

Wettelijke norm robo-advice

Er wordt door het Verbond ook een lans gebroken voor innovatie, in het bijzonder voor het geautomatiseerd advies. Robo-advice moet volgens de verzekeraars voldoen aan de wettelijke norm, maar de borging van die norm kan volgens hen op een andere wijze plaatsvinden dan met diploma’s en PE.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.