‘We willen de meest duurzame hypotheekverstrekker van Nederland worden’

0

De hypotheekmarkt is in beweging. Ook voor a.s.r. en Aegon Hypotheken verandert er veel. Op 4 juli 2023 zijn de bedrijven samengegaan. In de zomer is Matthijs Hofstede benoemd tot directeur bij a.s.r. Hypotheken. Belangrijk om te weten is dat beide merken momenteel nog onafhankelijk van elkaar opereren.

“Vanuit commercieel oogpunt zijn we nog steeds twee afzonderlijke bedrijven, elk met onze eigen merken en producten. Het kan zijn dat advieskantoren nu nog weinig merken van onze samenvoeging. Dat gaat in de toekomst veranderen. Intern zetten we in op nauwere samenwerking en gaan we op termijn over naar het a.s.r. merk. Daarnaast werken we aan een gezamenlijke organisatie en aan de integratie van onze systemen”, vertelt Hofstede.

Bedrijf in beweging

Hoe ervaar je deze periode? Hofstede: “Het is een enerverende en impactvolle tijd. We werken samen aan het bouwen van een duurzaam hypotheekbedrijf met een sterk merk. Zo voegen we waarde toe voor klanten. Maar de weg ernaartoe is impactvol en pittig. Twee prachtige, succesvolle bedrijven gaan samen. En in dat proces moet je keuzes maken waarin je ook dingen kwijtraakt en die collega’s raken. Dat gaat me aan het hart. De Aegon-hypotheekproducten zijn we van plan in ruim twee jaar over te brengen naar het toekomstvaste hypotheekplatform Stater waarmee a.s.r. al werkt.”

“Tegelijkertijd geeft het ook energie en biedt het ons kansen. We bundelen onze kennis, combineren onze kracht en best practices. En samen zijn we groot en ook dat is belangrijk in deze markt. De sterke punten van beide organisaties nemen we mee. Niet in de laatste plaats in de samenwerking met de onafhankelijk adviseur. In die samenwerking blijven we investeren.”

Onze winkels zijn open

“Naast het bouwen aan het gezamenlijke bedrijf is het heel belangrijk dat we onze klanten en adviseurs goed blijven bedienen. Voor onze bestaande klanten maar ook voor onze toekomst. Daar zijn we ons heel bewust van. Het is en blijft ons streven om onze dienstverlening zo stabiel mogelijk te houden. We willen het goed blijven doen, voor u en voor onze klanten. En daar waar het kán, pakken we activiteiten al gezamenlijk op, als één bedrijf. Maar zo’n grote verandering kan niet zonder dat jullie en onze klanten er iets van merken. Dat doen we graag samen met u.”

“En gaan er zaken niet goed, dan horen we dat graag; dan zoeken we samen naar een passende oplossing. De exacte timing is nog niet bekend, nu verwachten we dat we begin 2026 klaar zijn. Goed om te weten: onze klanten kunnen nog steeds hun Aegon-hypotheek blijven verhogen voor verbouwingen, verduurzaming en verhuizingen,” aldus Hofstede.

“Het is en blijft ons streven om onze dienstverlening zo stabiel mogelijk te houden”

Grootste hypotheekverstrekker

Met het samenvoegen van de twee bedrijven verandert er veel. Maar de samenwerking met de adviseur als model, blijft de basis. Hofstede: “Dat was zo bij Aegon, dat was zo bij a.s.r. en dat is zo naar de toekomst. Een hypotheek is bij uitstek een product waarbij het belangrijk is dat de klant een goed advies krijgt en een bewuste keuze maakt. De adviseur speelt daarin een sleutelrol. We kunnen op elkaar bouwen. Daar blijven wij veel energie insteken. Op een manier die ook bij ons past. De no-nonsense mentaliteit en nuchterheid blijven. Samen (a.s.r. en Aegon) zijn wij de grootste hypotheekverstrekker via de adviseur en dat willen we blijven.”

Duurzame maatschappij

Hofstede: “De samenleving en het milieu zijn gebaat bij een duurzame werkwijze. Voor nu, later en altijd. Een samenleving waarin iedereen op een verantwoorde manier zijn of haar woondromen kan realiseren. Wij willen de meest duurzame hypotheekverstrekker van Nederland zijn en de beste financiële dienstverlener zijn voor u en voor klanten. Ook dankzij onze omvang zijn we een stabiele en betrouwbare hypotheekverstrekker. Waarde toevoegen in een duurzame maatschappij, daar zetten wij ons voor in.”

Leennormen 2024: het groene hart voor a.s.r. hypotheken

Vanaf januari telt het energielabel mee bij het berekenen van de financieringslast. Hofstede: “De leennormen zijn straks gekoppeld aan het energielabel. Klanten met een huis met een slechter energielabel kunnen dan minder geld lenen. Wel kan die klant binnen de hypotheek extra lenen voor verduurzaming. We pakken die handschoen op! We verstrekken óók hypotheken voor slechtere energielabels. Elke klant kan bij ons terecht! Natuurlijk met een gedegen adviesrapport en het liefst mét een energiedepot. Want als de klant direct een bedrag in depot zet voor energiebesparende voorzieningen, dan scheelt dat later in de energiekosten. Deze duurzame opgave hebben we branchebreed, samen met onze adviseurs.”

a.s.r. wil voorop lopen in een duurzame aanpak

Een energieneutrale hypotheekportefeuille in 2050! Dit doet a.s.r. onder andere door klanten en adviseurs begrijpelijke informatie over verduurzaming te geven en met groene hypotheekproducten. Deze kan de adviseur inzetten naar de klanten.

Hofstede: “Ook blijft a.s.r. samenwerken met partners. Bijvoorbeeld met de online huisscan van homeQgo. De klant krijgt de duurzame mogelijkheden gepresenteerd met terugverdientijd én een partnernetwerk. Via het adviseursportaal kan de adviseur ook online een huisscan doen. En a.s.r. blijft de mogelijkheden onderzoeken om méér waarde toe te voegen. Bijvoorbeeld met een uitgebreider dienstenpalet.”

“We verstrekken óók hypotheken voor slechtere energielabels”

Een toekomstbestendige relatie

Hofstede: “Met veel toewijding en betrokkenheid gaan we onze twee bedrijven integreren. De distributiekracht van Aegon Hypotheken gaat samen met de innovatiekracht van a.s.r.; de onafhankelijke advieskantoren zijn en blijven het hart van onze klantbediening en de accountmanagers van a.s.r. en Aegon gaan met elkaar samenwerken. Met de introductie van leennormen 2024 lieten we zien dat snel inhoudelijke informatie delen essentieel is. In diverse webinars gaven wij onze adviseurs de handvatten die zij nodig hebben. In 2024 organiseren we meer events samen! Investeren in de relatie met de advieskantoren is de sleutel tot succes.”

Aegon Nederland en a.s.r. gaan samen verder

Matthijs Hofstede: “Aegon Hypotheken is nu onderdeel van a.s.r. Het samengaan met a.s.r biedt schaalvoordelen. Zo kunnen we onze klanten en adviseurs een groter productaanbod én betere dienstverlening aanbieden.”

Dit partnerartikel werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.