Verzuimfraude fors toegenomen

0

Het aantal fraudeonderzoeken dat verzekeraars in 2016 bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars meldden, steeg met 21%. Fraude met motorrijtuigen steeg fors, het aantal fraudegevallen met ziekteverzuim verdubbelde zelfs ruim.

Verzekeraars gaan volgens het Verbond van Verzekeraars steeds meer ‘streetwise’ te werk bij de aanpak van verzekeringsfraude, onder meer door informatie vaker te delen. Door de denk- en handelswijze van fraudeurs beter te analyseren en te voorspellen, stijgt volgens de verzekeraars het aandeel onderzoeken naar fraude in de acceptatiefase.

Ziekteverzuim

De ruime verdubbeling van het aantal incidentonderzoeken naar fraude met ziekteverzuimverzekeringen valt direct op. In  de meeste gevallen ging het volgens het CBV hier om professionele fraude: niet-bestaande werknemers in nep bv’tjes krijgen eerst forse loonsverhogingen en kort daarop zijn ze allen plotseling ziek en wordt de verzekering aangesproken. Het gaat dan om forse bedragen per geval, die in de vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s kunnen lopen.

Lik-op-stukaanpak

Veel sjoemelaars hebben inmiddels al de gevolgen van de nieuwe lik-op-stukaanpak van verzekeraars om fraude tegen te gaan in hun portemonnee gevoeld. Deze aanpak, waarbij fraudeurs direct een rekening krijgen gepresenteerd van minimaal 532 euro, heeft in de laatste maanden van vorig jaar al geleid tot meer dan honderd fraudeurs die via uitvoeringsorganisatie SODA een factuur ontvingen. Het grootste gedeelte daarvan is inmiddels volledig geïncasseerd of afgehandeld met een betalingsregeling. Eind dit jaar geven naar verwachting alle schadeverzekeraars ‘lik op stuk’ bij bewezen valse claims – vooral ook om daarmee hun interne onderzoekskosten te verhalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.