Verzekeraars verbeteren duurzaamheidsbeleid

0

Nederlandse verzekeraars hielden in hun beleggingsbeleid het afgelopen jaar gemiddeld genomen vaker rekening met maatschappelijke thema’s. Met name NN Group heeft een inhaalslag gemaakt, blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De Eerlijke Verzekeringswijzer bestaat uit verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het samenwerkingsverband beoordeelt periodiek het beleggingsbeleid van de negen grootste verzekeringsgroepen in Nederland aan de hand van 21 maatschappelijke thema’s, zoals corruptie, wapens, klimaatverandering, bonussen en mijnbouw. Het gaat hierbij om Achmea, Aegon, Allianz, ASR, CZ, Menzis, NN Group, VGZ en Vivat.

ASR, Vivat en Achmea zijn de koplopers in de beleidsvergelijking, op geruime afstand gevolgd door NN Group. Allianz, Aegon, VGZ, Menzis en CZ sluiten successievelijk de rijen.

Beleid NN Group sterk verbeterd

NN Group voerde het afgelopen jaar wel de meeste beleidsverbeteringen door (55 stuks). “Bij het vorige beleidsonderzoek in 2018 haalde NN Group slechts op één thema een voldoende, en daarnaast 20 onvoldoendes. Nu krijgt NN Group op negen thema’s een voldoende, en staan er nog twaalf onvoldoendes, dat ziet er al een stuk beter uit”, stelt Titus Bolten namens de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Uitschieter is de score op corruptie, die van een 3 naar een 8 gaat. In het beleid op klimaatverandering nam NN Group op om voortaan niet meer te beleggen in bedrijven die meer dan 30% van hun omzet halen uit de productie van thermische kolen of teerzandolie.

Hogere scores Eerlijke Verzekeringswijzer

Verdeeld over alle 21 thema’s halen de negen verzekeringsgroepen samen in totaal 44 hogere scores vergeleken met het vorige beleidsonderzoek (2018). NN Group voerde de meeste beleidsverbeteringen door en krijgt daardoor elf hogere scores. Aegon en Vivat halen allebei op acht thema’s hogere scores. VGZ krijgt vijf hogere themascores, Achmea en Allianz allebei vier, ASR twee. CZ en Menzis krijgen allebei op één onderwerp een hoger rapportcijfer, namelijk transparantie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.