Verzekeraars investeren in omstreden wapenhandel

0

Gevechtshelikopters, bommen en granaten… Dit is geen tekst uit de nieuwste Kuifje, maar uit het onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer waaruit blijkt dat een aantal verzekeraars blijft investeren in wapenproducenten via aandelen en obligaties.

Vooral Legal & General (1,5 miljard euro), maar ook Allianz (AllSecur, 1,2 miljard), APG (Loyalis, 460 miljoen), Aegon (406 miljoen), NN Group (22 miljoen) en Generali (2 miljoen) investeren in onder meer Lockheed Martin en BAE Systems die wapens leveren aan onder andere Saoedi Arabië.

Hoewel de VN en verschillende mensenrechtenorganisaties al meerdere malen de noodklok hebben geluid vanwege het gebruik van internationaal verboden clustermunitie, aanvallen op burgers en andere mensenrechtenschendingen door het Saudische leger, steken de zes verzekeraars nog steeds miljarden in de bedrijven. “Dit moet stoppen,” aldus Cor Oudes van vredesorganisatie PAX, namens de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Oorlog Jemen

In 2015 bracht onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer al aan het licht dat verzekeraars miljarden investeerden in bedrijven die wapens leverden aan landen die vanwege onder meer hun mensenrechtensituatie controversieel zijn, zoals Bahrein, Nigeria en Saudi-Arabië. “Met het voortduren van de oorlog in Jemen en de rol van Saudi-Arabië daarbij, is het belangrijker dan ooit om niet meer te investeren in wapenfabrikanten die aan dit land leveren.”

Het nieuwe onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer richt zich specifiek op investeringen in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld die leveren aan Saudi-Arabië: BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics en Raytheon. Zij leveren onder meer gevechtshelikopters en -vliegtuigen, bommen en raketten die door Saudi-Arabië worden ingezet in de oorlog in Jemen.

Achmea, ASR, Vivat Verzekeringen en Delta Lloyd investeren niet in deze bedrijven.

Op korte termijn beleid maken

De Eerlijke Verzekeringswijzer roept de verzekeraars op om niet langer te investeren in wapenfabrikanten die militair materieel leveren aan Saudi-Arabië en om op korte termijn beleid op te stellen waarmee dergelijke investeringen worden voorkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.