Verhoog leeftijdsgrens financiële transacties

0

Ouders weten lang niet altijd hoe de bankrekening van hun zoon of dochter er uit ziet. Vanaf 18 jaar is elke jongere immers volwassen. Het zou mooi zijn als we de leeftijd om zelfstandig financiële transacties te doen, ophogen naar 21. Dat schrijft Ebby Pelsma in haar gastcolumn voor de stichting LEF.

 

Auteur: Ebby Pelsma, collegedirecteur ROC Midden Nederland en bestuurslid bij LEF.

“Met een paar muisklikken is een aankoop gedaan en is een lening afgesloten.”

Het MBO kent een drievoudige opdracht; we leiden studenten op voor werk, een vervolgopleiding en voor participatie in de maatschappij. Dat vraagt nogal wat van het onderwijs. Opleiden en opvoeden gaan hierbij hand in hand. Ook het leren omgaan met geld hoort bij het MBO-onderwijs. Burgerschap is het vak waarin deze zogenaamde economische dimensie aan bod komt.

Het is mooi dat LEF een steentje wil bijdragen als het gaat om omgaan met geld. Voor docenten en studenten een extra stimulans om dit hoog op de agenda te zetten. Gastdocenten maken het onderwerp interessant en krijgen een hele hoge waardering van onze studenten. Jongeren financieel bewust maken, kan het onderwijs niet alleen. Daarom hoop ik dat LEF nog heel veel gastlessen zal verzorgen. Het feit dat alle gastdocenten dit vrijwillig doen, maakt dat ook ik graag mijn steentje bijdraag. We weten dat het kunnen omgaan met geld een belangrijke basis vormt voor ieder mens.

Generatie Z

Onze school is een mini-maatschappij. Sommige jongeren hebben veel te besteden, anderen weinig of hebben zelfs schulden. Generatie Z kenmerkt zich door handigheid in de interactieve digitale wereld. Met een paar muisklikken is een aankoop gedaan en is een lening afgesloten. Een student verwoordde het als volgt: “Het gaat zo makkelijk, soms heb ik al meteen spijt als ik iets gekocht heb.” We zijn allemaal onderdeel van de consumptiemaatschappij. Juist voor jongeren is het van belang om mee te kunnen doen. Vaak betekent dat meedoen consumeren. Inzicht in de gevolgen is er nauwelijks.

Ouders weten lang niet altijd hoe de bankrekening van hun zoon of dochter er uit ziet. Vanaf 18 jaar is elke jongere immers volwassen. Het zou mooi zijn als we de leeftijd om zelfstandig financiële transacties te doen, ophogen naar 21! LEF werkt er aan om jongeren op het MBO te leren omgaan met geld. De meeste studenten kunnen goed met geld omgaan. Voor hen zijn de lessen een extra stimulans. Voor sommige studenten is het wellicht een eerste stap om financieel bewust te worden. “Ik koop gewoon wat ik wil. Maar nu kan ik verder in de toekomst kijken en wil ik daaraan werken.” De gastdocenten werken allemaal in de financiële sector. Dat maakt dat de LEF-docenten iets extra’s betekenen voor de studenten. Er is ook altijd een docent bij de lessen aanwezig. Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat de lessen een vervolg krijgen.

Check-it

Door de LEF-lessen wordt het financiële bewustzijn bij jongeren versterkt. Binnen ROCMN organiseren we daarnaast een financieel spreekuur en zijn we ook digitaal benaderbaar via check-it. Check-it is het online platform van ons Studie- LoopbaanCentrum. Studenten kunnen hier allerlei informatie vinden én chatten onder andere over financiën. Op deze manier zorgen we voor een lage drempel. “Ik vind het fijner om snel even wat te kunnen vragen.” Het kunnen omgaan met geld, staat bij ons hoog op de agenda. We weten dat geldzorgen studeren in de weg staat. Dit vraagt niet alleen inzet van onze eigen docenten, maar ook inzet van anderen!

Als er problemen ontstaan, constateren we maar al te vaak dat jongeren onvoldoende op de hoogte waren van de zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Hier ligt nog een grote uitdaging voor docenten, ouders en niet in de laatste plaats de financiële sector.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.