Veel jongeren maken ‘geldexcuses’ om aankopen goed te praten

0

Veel jongeren praten de uitgaven die ze maken voor zichzelf goed. Zo ervaart 44% van de jongeren een aankoop als ‘gratis’ wanneer ze contant betalen, omdat hun banksaldo gelijk blijft.

Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken (onder 16-19-jarigen), dat werd uitgevoerd in het kader van de veertiende editie van de Week van het geld die vrijdag 28 maart wordt afgesloten. Andere voorbeelden van het maken van zogenoemde ‘geldexcuses’ zijn dat jongeren een bestelling goedkoper ervaren als ze een extra aankoop doen om gratis verzending te krijgen en dat een duur product per keer niet veel kost als ze het vaak gebruiken (respectievelijk 42% en 31% van de jongeren). Meisjes gebruiken sommige geldexcuses tot wel twee keer zo vaak als jongens.

Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie Tilburg University, vindt het zorgwekkend dat zoveel jongeren uitgaven op deze wijze goedpraten, omdat dit kan leiden tot onverantwoord geldgedrag. “Kinderen en jongeren moeten worden geholpen inzicht in en kennis over persoonlijke financiën te ontwikkelen, zodat ze wijzer met hun uitgaven omgaan.”

Uit eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank bleek al dat jongeren minder ‘betaalpijn’ ervaren bij het uitgeven van contant geld dan bij elektronische betalingen (zowel online als offline) – terwijl voor volwassenen het omgekeerde geldt.

Grootste gelddroom: een eigen woning

Ook al gaan jongeren soms onverantwoord om met hun uitgaven op de korte termijn, ze dromen groot. In het onderzoek is jongeren gevraagd naar hun grootste toekomstdroom waarvoor ze geld nodig hebben. Bijna de helft (47%) denkt meer dan 30.000 euro nodig te hebben om hun toekomstdroom waar te maken. Hun grootste gelddromen zijn bijvoorbeeld een eigen woning (34%) of reizen (27%). Twee op de vijf (40%) schat de kans groot in om hun droom te realiseren, ook twee op de vijf (42%) denkt dat die kans gemiddeld is.

Christian Meijer, hoofd van Wijzer in geldzaken: “Het gebruik van ‘geldexcuses’ kan bijdragen aan het ontwikkelen van ongezonde financiële gewoontes, waardoor bijvoorbeeld spaardoelen niet worden behaald. Daarom is het cruciaal dat jongeren leren kritisch naar hun uitgaven te kijken en verantwoord met geld om te gaan, nu en in de toekomst.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.