Univé kijkt terug op goed financieel 2019

0

Coöperatie Univé heeft positieve financiële resultaten overgehouden aan 2019. Dat kwam met name door goede beleggingsresultaten en een goed technisch resultaat. Dat blijkt uit het financiële jaarverslag 2019.

De nettowinst over 2019 bedraagt 52 miljoen euro en de premieopbrengsten van de coöperatie stegen naar 507 miljoen euro. Met een solvabiliteitsratio van 325% voldoet Univé ruimschoots aan de wettelijke solvabiliteitsnorm.

Het positieve beleggingsresultaat over 2019 bedraagt 70 miljoen euro en is sterk beïnvloed door een goed beursklimaat en een gunstige schadeontwikkeling als gevolg van weinig grote calamiteiten, terwijl over 2018 juist sprake was van een negatief beleggingsresultaat in combinatie met een bovengemiddeld aantal schadeclaims.

Het technisch resultaat (exclusief toegerekende beleggingsopbrengsten) over 2019 bedraagt 20 miljoen euro en is daarmee 17 miljoen euro hoger dan over 2018. Ook droeg de groei van de totale portefeuille met bijna 43.000 polissen hieraan bij. De verdiende bruto premie is ten opzichte van 2018 met 20 miljoen euro toegenomen tot 507 miljoen euro. Deze toegenomen premieomzet komt door een actief premiebeleid.

In 2019 is zowel de klanttevredenheid als de medewerkerstevredenheid van Univé opnieuw gestegen. Leden beoordeelden Univé vorig jaar gemiddeld met een 8,1. Ook de NPS-score is gestegen.

Forse impact coronacrisis

In 2020 gaat Univé weer nieuwe producten- en dienstenproposities ontwikkelen. Ron Bavelaar (foto), Voorzitter Raad van Bestuur Coöperatie Univé, verwacht dat de coronacrisis een forse impact zal hebben op met name de zakelijke leden. “Wij bieden hen waar mogelijk soelaas om door deze moeilijke tijd te komen. Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin wij als samenleving nu verkeren, kunnen onze leden erop vertrouwen dat wij ook in 2020 de zekerheid blijven bieden die zij van ons gewend zijn. Univé Groep is dankzij haar sterke kapitalisatie prima in staat om ook onder het huidige beursklimaat substantiële schokken goed op te vangen. Dat blijkt ook uit de risicoanalyse die Univé Groep in relatie tot de impact van het coronavirus heeft uitgevoerd. Univé is bovendien een langetermijnbelegger. Beleggingsresultaten moeten dan ook over een langere periode worden beschouwd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.