RIFD: steeds minder advieskantoren

0

Zowel het aantal kantoren als het aantal vestigingen op de intermediaire adviesmarkt is ook in het derde kwartaal van 2016 gedaald.

Dat meldt het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RIFD) in zijn nieuwste Marktflitsen.

Tegenover 36 nieuwe kantoren stonden er 74 die stopten. Per 1 oktober waren 6707 kantoren met in totaal 8150 vestigingen. RIFD: “Het aantal kantoren daalt harder dan het aantal vestigingen, hetgeen de in de vorige marktflitsen genoemde schaalvergroting bevestigt. Desondanks is de financiële gezondheid van de sector is het derde kwartaal licht verbeterd. De positieve trend zet zich voort.  Het percentage intermediairs met een onvoldoende credit rating is nu met 19.9% gezakt onder de 20% (was 20,5%).”

Eenmanszaak

In totaal 66% van de starters is een eenmanszaak. Voor de gehele markt is dit 33%. RIFD: “Het zijn dus voornamelijk kleine bedrijven die starten. Het aantal filialen is afgenomen, mede omdat de stroom van VVE-kantoren die een nieuwe vergunning hebben moeten aanvragen opdroogt. Ook de werkgelegenheid is wat afgenomen (-26). Eerder werd de afname aan FTE’s bij de zelfstandige kantoren gecompenseerd door een toename bij de gestarte filialen. Dit is nu niet het geval.”

AFM-vergunningen

Van de starters heeft 33% maximaal vijf verschillende AFM-vergunningen. In de markt is dat slechts 10%. Dit bevestigt volgens de onderzoekers de trend van specialisatie. “Kijkend naar startende en stoppende intermediairs is dat adviseur zorg en adviseur zakelijk schade steeds minder wordt aangevraagd dan vroeger. Betaalrekening, spaarrekeningen en consumptief krediet wordt door veel intermediairs aan hun staande vergunningen toegevoegd. Relatief weinig starters vragen een vergunning aan voor het bemiddelen in zorgverzekeringen, zakelijk schade en pensioen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.