Relatief hoge sterfte in Nederland

0

De bevolking van Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2017 een negatieve natuurlijke groei doorgemaakt. Dat heeft volgens het CBS te maken met een relatief hoge sterfte. Er werden 40.000 baby’s geboren, maar er overleden ruim 42.000 mensen in de eerste maanden van dit jaar.

Als gevolg van de vergrijzing verwacht het CBS dat in de toekomst vaker perioden in het jaar voorkomen waarin de sterfte in ons land hoger ligt dan het aantal geboorten. Gedurende de eerste tien weken van het jaar overleden bijna 3.000 mensen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral onder ouderen waren meer sterfgevallen.

Tegelijkertijd ligt het aantal geboorten op een relatief laag niveau. In 2016 kregen vrouwen gemiddeld 1,66 kind. Nog geen tien jaar geleden waren dat er 1,77. Vooral twintigers krijgen nu minder vaak een kind dan toen.

Natuurlijke krimp in Europa

In enkele Europese landen worden nu al jaarlijks minder kinderen geboren dan er mensen overlijden. In Duitsland is al langer geen sprake meer van natuurlijke groei. Daar is de vergrijzing al verder gevorderd dan in Nederland.

De natuurlijke aanwas in de Europese Unie als geheel was in 2015 voor het eerst negatief. Dat is een gevolg van een vergrijzende bevolking en het relatief lage aantal kinderen per vrouw in veel Europese landen. Het echte omslagpunt van natuurlijke groei naar natuurlijke krimp wordt volgens de meest recente bevolkingsprognose echter pas in 2038 verwacht. Vanaf dan zullen er jaarlijks meer mensen overlijden dan er kinderen worden geboren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.