‘Provisie bij consumptief krediet geen perverse prikkel’

0

De provisie die een bemiddelaar krijgt bij het afsluiten van een consumptief krediet, is volgens minister van Financiën Dijsselbloem niet per se een ‘perverse prikkel’ om het krediet zo lang mogelijk in stand te houden en zo hoog mogelijk te laten zijn.

Dat schrijft de minister in zijn antwoord op Kamervragen over wurgkredieten. SP-Kamerlid Merkies vroeg de minister onder meer of het huidige provisiesysteem bij consumptief krediet niet een ‘perverse prikkel’ met zich meebrengt, waardoor tussenpersonen ernaar streven om het krediet zo lang mogelijk te laten voortduren en het saldo zo hoog mogelijk te laten blijven.

Betrokken

“Door het provisiegebod wordt de beloning van de bemiddelaar gedurende de looptijd van het krediet betaald”, schrijft Dijsselbloem in zijn antwoord. “Hierdoor wordt voorkomen dat de bemiddelaar bij het afsluiten van het krediet zijn volledige beloning ontvangt en blijft de bemiddelaar gedurende de looptijd betrokken.”

Dijsselbloem merkt op dat een consument die gaandeweg bekneld raakt, de bemiddelaar kan benaderen zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. Als de bemiddelaar geen bijstand verleent, kan de consument naar een andere tussenpersoon stappen en een nieuwe kredietovereenkomst sluiten, waardoor de eerste bemiddelaar geen provisie meer krijgt. De bemiddelaar krijgt zijn maandelijkse provisie evenmin als de consument een betalingsachterstand van twee of meer maanden heeft.

Belang bij verantwoord krediet

“De bemiddelaar heeft er dus vooral belang bij dat ten eerste een verantwoord krediet wordt verstrekt en dat de klant wordt geholpen indien er toch problemen ontstaan, omdat hij anders zijn provisie voor de toekomst kan verliezen”, aldus Dijsselbloem. “Een eventuele perverse prikkel om het krediet zo lang mogelijk in stand te houden en zo hoog mogelijk te laten zijn, lijkt dus te worden gemitigeerd door het primaire belang bij verantwoorde kredietverlening.”

Merkies vroeg ook of het verstandig kon zijn om te kijken of doorlopend consumptief krediet aangemerkt zou moeten worden als complex product, waardoor het onder het provisieverbod zou vallen. Dijsselbloem: “Het provisieverbod wordt in 2017 geëvalueerd. Het ligt voor de hand om de vraag of de reikwijdte van het provisieverbod moet worden verruimd na de afronding van deze evaluatie te beoordelen. Het lijkt me dan ook verstandig eerst deze evaluatie af te wachten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.