‘Plaats leveranciers adviessoftware onder AFM-toezicht’

0

Leveranciers van advies- en vergelijkingssoftware moeten onder toezicht komen van de AFM. Dat stelt de OvFD naar aanleiding van berichten dat ING een meerderheidsbelang neemt in Intersoftware Groep.

OvFD-directeur Colinda Rosenbrand (foto) is bezorgd over de recente ontwikkelingen. “Adviseurs zijn in grote mate afhankelijk van onafhankelijke adviessoftware; de software heeft tenslotte grote invloed op de kwaliteit van het advies dat de adviseur aan de consument verstrekt en moet volledig onafhankelijk zijn. We gaan ervan uit dat ING goede intenties heeft, maar het is voor alle partijen van groot belang dat advies- en vergelijkingssoftware boven alle verdenking verheven is.”

De AFM heeft aangegeven dat aanbieders softwareleveranciers niet mogen betalen voor opname van hun producten in de software, omdat de aanbieder dan indirect betaald wordt om te worden meegenomen in de adviezen van zelfstandig adviseurs. Hierdoor ontstaat een risico op sturing.

De OvFD denkt dat er in dit opzicht weinig verschil is met een aanbieder, die een meerderheidsbelang in een softwareleverancier heeft. “Het is maar de vraag of een softwareleverancier op dat moment nog financieel en operationeel zelfstandig kan handelen, want het ligt tenslotte dan wel binnen de invloedssfeer van de aanbieder om afspraken te maken.”

De brancheorganisatie zou dan ook graag strikte waarborgen zien dat leveranciers van advies- en vergelijkingssoftware onafhankelijk opereren. “Het lijkt logisch om ze hiertoe onder toezicht te plaatsen van de AFM.”

Helemaal nieuw is het pleidooi overigens niet. In 2017 pleitte Bureau DFO al voor een onderzoek of de ontwikkelaars van financiële software onder het toezicht van de AFM zouden moeten worden gesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.