Pensioenfederatie ‘kritisch positief’ over pensioenproduct EU

0

De Pensioenfederatie laat in haar reactie op een consultatie van de Europese Commissie weten ‘kritisch positief’ te staan tegenover een Europees persoonlijk pensioenproduct.

Zo’n product kan volgens de federatie een goede aanvulling zijn voor mensen in landen, waar nauwelijks of geen tweede pijler- oftewel werkgerelateerde pensioenen bestaan. Maar er zijn volgens de Pensioenfederatie wel een aantal ‘uitdagingen rond de uitwerking van zo’n persoonlijk pensioenproduct’. Zo moet het fiscaal kader helder zijn en moeten er duidelijke regels zijn voor de uitkeringsfase.

De zorgplicht voor de deelnemers vindt de brancheorganisatie ook een punt van aandacht. “Informatievoorziening en persoonlijk advies voor de deelnemers moeten in ieder geval enigszins worden gestroomlijnd om te voorkomen dat het aanbieden van personal pensions over de landsgrenzen heen te complex voor de consument wordt”, aldus de Pensioenfederatie.

Dubbele standaarden

Waarbij rekening gehouden moet worden met het feit dat veel verstrekkers van pensioenproducten al aan EU-richtlijnen gehouden zijn. De federatie wil liever niet dat die verstrekkers met dubbele standaarden of eisen van verschillende toezichthouders worden geconfronteerd.

De federatie doet verder een oproep tot een breder Europees debat, om een oplossing te vinden voor het probleem dat 60% van de werkenden in de Europese Unie geen toegang heeft tot aanvullend pensioen. “Daarin kunnen alle pensioenpijlers worden betrokken”, aldus de Pensioenfederatie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.