OvFD: ‘Blij dat Tweede Kamer in actie komt’

0

De OvFD is blij met de actie die de Tweede Kamer onderneemt om knelpunten op het gebied van hypotheekverstrekking op te lossen. De Kamer nam deze week drie moties daarover aan.

Eerder dit jaar uitte de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) haar zorgen over zulke knelpunten in een brief aan de Commissie Wonen en Rijksdienst. Kamerleden van CDA, VVD en PvdA dienden deze week moties waarin ze de minister oproepen om afspraken met de markt te maken over de interpretatie van de verschillende regels voor hypotheekverstrekking.

In de aangenomen moties zegt de Kamer het belangrijk te vinden dat woningeigenaren hun bestaande hypotheek kunnen omzetten naar een hypotheek met een lagere rente. Ook zijn volgens de Kamer de hypotheeknormen onvoldoende ingesteld op oudere huizenbezitters die een hypotheek willen meenemen naar een volgende koopwoning, of een hypotheek willen voor woningverbetering of consumptieve doeleinden.

Uitkering

De Kamer vraagt de minister verder actie te ondernemen op het feit dat ouderen en mensen met een WW- of WIA-uitkering grote moeilijkheden ondervinden bij het verlengen of oversluiten van een hypotheek. Daardoor kunnen ze niet profiteren van de lage rentestanden.

Volgens de OvFD krijgen hypotheekadviseurs in de praktijk te maken met woningeigenaren die tegen een lagere rente willen oversluiten of een kleiner huis willen kopen tegen een lagere hypotheek dan ze nu hebben, maar dat niet kunnen omdat ze niet voldoen aan de strengere inkomensnormen. Daardoor blijven ze soms meer dan het dubbele betalen, iets dat de organisatie ‘onbegrijpelijk en niet uitlegbaar’ vindt. De OvFD zegt blij te zijn dat de Kamer dit nu erkent en bevestigt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.