Opensource-oplossing voor risicomodellen

0

Lloyd’s lanceert Oasis, een opensource-platform voor catastrofe- en risicomodellen. Het platform maakt uitwisseling van data en samenwerking tussen verzekeraars makkelijker. Ook draagt het platform volgens Lloyd’s bij aan verbetering van de risicomodellen van verzekeraars.

Met Oasis wordt het mogelijk voor stakeholders in de verzekeringsmarkt om data te delen met betrekking tot bijvoorbeeld levensverzekeringen, eigendomsverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Hierdoor zijn verzekeraars in staat om de capaciteit die nodig is voor het maken van risicomodellen te vergroten. Daarnaast kunnen ze de juiste voorwaarden aan hun cliënten leveren, door slimmere risicomodellen. Vooral dat laatste kan behoorlijke kostenbesparingen opleveren, voorspelt Lloyd’s.

Verzekeraars leggen met Oasis niet alleen een directe verbinding met elkaar, ze vergroten ook de kracht van hun risicomodellen. Tegelijkertijd verlagen ze de kosten voor ICT, bandbreedte en netwerkconnectiviteit.

Brede samenwerking

Voor de totstandkoming van het platform heeft Lloyd’s samengewerkt met datacenterdienstverlener en interconnectiviteitsbedrijf Equinix. In totaal hebben wereldwijd zo’n 875 financiële instellingen hun ICT-systemen bij Equinix geplaatst. Ook de ICT-systemen van de Londense beurs zijn hier gehuisvest.

Het framework kostte zo’n 3,78 miljoen euro en werd in ongeveer vijf jaar tijd ontwikkeld. Naast Equinix, Lloyd’s en de Lloyd’s Market Association, werkten zo’n tien marktpartijen mee aan het framework.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.