Een op de drie adviseurs stemt VVD

0

Bijna één op de drie (31%) Erkend adviseurs zegt volgende week bij de Tweede Kamerverkiezingen op de VVD te gaan stemmen. Dit blijkt uit het SEH Lenteonderzoek, waaraan 425 Erkend adviseurs hebben deelgenomen.

Op gepaste afstand volgen D66 (9%), PVV (7%) en het CDA (7%). Lnkse partijen als PvdA, SP en GroenLinks kunnen op weinig stemmen rekenen. Ook 50plus gooit geen hoge ogen onder Erkend adviseurs. Minder dan 3% van de respondenten kiest voor een andere partij dan de genoemde.

Zetelverdeling

Deze stemverhoudingen zou in de Tweede Kamer de volgende zetelverdeling opleveren: VVD 47 zetels, D66 13, PVV 10, CDA 10, ChristenUnie 5 en PvdA maar 2. Volgens de onderzoekers is een belangrijke kanttekening hierbij dat er nog zo’n 50 zetels onverdeeld zijn: “Een kwart van de adviseurs zegt namelijk nog niet te weten welke vakje er op 15 maart in het stemhok rood wordt gekleurd en 12% houdt zijn of haar stem privé.”

Aan de respondenten is ook gevraagd welke zetelverdeling zij verwachten als uitkomst van de verkiezingen. Ook hieruit komt de VVD als grootste partij naar voren. Erkend adviseurs verwachten dat de VVD 31 zetels in de Tweede Kamer overhoudt; dat zijn er nu 40. De PVV wordt een oogst van 26 zetels toegedacht. Winst (van 3 tot 4 zetels) wordt ook verwacht voor het CDA (17), D66 (15) en GroenLinks (8). Volgens de respondenten zal de PvdA echter 14 zetels moeten inleveren ten opzichte van het huidige aantal van 35.

SEH Lentecongres 2017

De SEH opent op woensdag 22 maart het voorjaar van 2017 met het SEH Lentecongres. De Tweede Kamerverkiezingen spelen een voorname rol in het programma. Zo begint politiek analist Ferry Mingelen, samen met vakspecialisten van Dukers & Baelemans, de congresdag met uitleg over de verkiezingsuitslag. Sprekers in de middag zijn onder meer NVM-voorzitter Ger Jaarsma en oud-politicus Jan Terlouw.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.