NVHP waarschuwt: ‘Wees transparant over vergoedingen’

0

Erkend Hypothecair Planners worden in toenemende mate benaderd door commerciële partijen die financiële vergoedingen aanbieden, in ruil voor bijvoorbeeld het doorgeven van klantencontactgegevens. Het Bestuur van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) vindt dit ongepast indien de klant hierover niet wordt ingelicht.

Het gaat hierbij om commerciële ondernemingen die actief zijn in, onder meer, de installatie van maatregelen op het gebied van duurzaamheid (zonnepanelen, isolatie, warmtepompen etc.) en energieleveranciers. De partijen vragen de financieel adviseurs in voorkomende gevallen hun relaties door te verwijzen naar deze commerciële partijen, dan wel de contactgegevens van deze relaties aan hen te verstrekken.

Een aantal van deze commerciële partijen geeft de financieel adviseur die hieraan meewerkt een financiële vergoeding. Dit kan een vast nominaal bedrag zijn, maar ook een percentage van de omzet die de consument bij de betreffende leverancier genereert.

Het bestuur van de NVHP ontvangt signalen dat het aantal commerciële partijen dat van deze verkooptechniek gebruik maakt toeneemt, het aantal producten en diensten waarvoor deze vergoeding beschikbaar wordt gesteld zich verbreedt en de hoogte van de vergoeding toe neemt.

Schending van vertrouwen

Het bestuur van de NVHP vindt het ontvangen van een financiële vergoeding van derden, voor het attenderen van relaties op de diensten van deze derden, alleen acceptabel indien de consument op de hoogte is van het feit dat de adviseur van de betreffende leveranciers een vergoeding ontvangt.

“Leden van de NVHP nemen voor de consument immers een vertrouwensfunctie in. Schending van dit vertrouwen schaadt niet alleen het aanzien van hun kantoor, maar kan ook het aanzien van de gehele financiële dienstverlening schaden”, zo schrijft de branche-organisatie.

“Eenzelfde standpunt geldt, los van de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hieraan stelt, voor het doorgeven van contactgegevens van klanten die mogelijk geïnteresseerd zijn in de diensten van de betreffende leverancier.”

Zelfs het risico van twijfel over de motivatie van de Erkend Hypothecair Planner acht het bestuur van de NVHP hoogst ongewenst. “Dit risico kan alleen worden voorkomen indien de betreffende consument op de hoogte is van de financiële relatie tussen adviseur en aanbevolen leverancier,” aldus Maaike Verhoef (foto), secretaris van de NVHP.

Ook een toegevoegde waarde

“Dat neemt niet weg dat een Erkend Hypothecair Planner in zijn rol als vertrouwenspersoon en op grond van zijn ervaring een waardevolle recommandatie kan doen over de eventuele inzet van bepaalde commerciële partijen”, aldus Verhoef. “Een dergelijke recommandatie past bij de professionaliteit van de adviseur, kan een belangrijk voordeel zijn voor de consument, maar brengt tegelijkertijd verantwoordelijkheid met zich mee.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.