Nu niet tornen aan berekening rekenrente

0

De Europese toezichtautoriteit EIOPA heeft een voorstel gepubliceerd om de methodologie voor de berekening van de UFR te wijzigen. De UFR is het renteniveau waar op de lange termijn de rekenrente naar toe beweegt. Verzekeraars roepen de Europese Commissie nu op de UFR later te herzien.

Het Verbond van Verzekeraars roept de Europese Commissie op de door EIOPA voorgestelde aanpassing van de UFR niet op korte termijn door te voeren, maar te wachten tot de volledige herziening van Solvency II. Het Verbond sluit zich aan bij eerdere oproepen van het Europees Parlement en de Europese Commissie richting EIOPA om de UFR niet in isolatie te herzien, maar in samenhang te bekijken met andere factoren die de rekenrente mede bepalen.

Te kort op Solvency II

Met de UFR berekenen verzekeraars de huidige waarde van hun (verre) toekomstige verplichtingen. Daarmee is het van invloed op de solvabiliteitspositie van verzekeraars. “De UFR stond op 4,2% en zou, als het voorstel van EIPOA wordt geïmplementeerd, per 1 januari 2018 worden verlaagd naar 4,05%. Gebaseerd op de methodologie zou de UFR feitelijk uitkomen op 3,65% maar het voorstel houdt ook in dat jaarlijkse wijzigingen gemaximeerd zijn op 0,15%. Solvency II is pas sinds 1 januari 2016 formeel van kracht. Het is onverstandig om zo kort na introductie van nieuwe regels een dergelijk fundamenteel onderdelen te herzien”, aldus het Verbond in een reactie.

Het Verbond benadrukt overigens dat een UFR van 4,2% niet betekent dat er ook gerekend wordt met een rente van 4,2%. “Bij de huidige UFR van 4,2% lag de 50-jaarsrente, waarmee voor verplichtingen over 50 jaar gerekend moet worden, eind februari onder de 2,7%. De 10-jaarsrente ligt zelfs onder de 0,6%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.