NN schikt voor 360 miljoen rond woekerpolissen

0

Nationale-Nederlanden heeft een akkoord bereikt met vijf belangenorganisaties over een schikking voor klanten met een beleggingsverzekering (woekerpolissen). Moederbedrijf NN Group trekt in totaal 360 miljoen euro uit voor compensaties.

Het betreft beleggingsverzekeringen die in Nederland zijn verkocht door Nationale-Nederlanden (NN), inclusief Delta Lloyd en ABN Amro Levensverzekering. In de afgelopen decennia verkocht NN ongeveer 700.000 ‘woekerpolissen’, die mede dankzij hoge kosten veel minder opleverden dan beloofd. Vorig jaar oordeelde de rechter al dat NN zijn klanten onvoldoende geïnformeerd had over de kosten en de risico’s bij de verkoop van de beleggingsverzekeringen.

De schikkingsovereenkomst is gesloten met Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Met de overeenkomst is een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro gemoeid. In ruil daarvoor zetten de belangenorganisaties alle juridische procedures stop. Vorig jaar werd door de belangenorganisaties een soortgelijke deal gesloten met ASR.

Daarnaast houdt NN 60 miljoen euro apart voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij een van de belangenorganisaties en die niet eerder een compensatie hebben ontvangen.

Proces tot eind 2024

Na afronding van de details voor de uitvoering van de schikkingsovereenkomst ontvangen klanten een individueel voorstel via de belangenorganisatie waarbij zij zijn aangesloten. Wanneer ten minste 90% van deze klanten akkoord gaat met hun voorstel, wordt de algehele overeenkomst definitief. NN verwacht dat dit proces tot en met eind 2024 zal duren.

De schikkingsovereenkomst volgt op eerdere maatregelen die NN heeft genomen, waaronder compensaties ter waarde van circa een miljard euro. Deze eerdere maatregelen waren bijvoorbeeld de Tegemoetkomingsregelingen uit 2008.

Kritiek serieus genomen

“De schikkingsovereenkomst is een belangrijk resultaat voor iedereen die betrokken is bij deze langlopende sectorkwestie. We hebben de kritiek dat bepaalde producten niet aan de verwachtingen van onze klanten hebben voldaan serieus genomen. We zijn dan ook blij dat we kunnen aankondigen dat we een finale schikkingsovereenkomst met de belangenorganisaties hebben gesloten”, aldus David Knibbe, CEO van NN Group.

“Met deze schikking bieden we duidelijkheid aan onze klanten en kunnen we eindelijk dit boek sluiten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.