Munt wil ‘op de deur van politiek Den Haag bonzen’

0

Munt Hypotheken wil zich de komende tijd nadrukkelijker sterk maken voor het onafhankelijk intermediair, onder andere in politiek Den Haag. Daarbij wordt een samenwerking aangegaan met de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD).

Dat maakte de hypotheekaanbieder bekend tijdens de Munt Stamppotparty in Madurodam, die door honderden adviseurs werd bezocht. De geldverstrekker zet dit jaar onafhankelijke adviseurs in de schijnwerpers. “De toegevoegde waarde van onafhankelijk advies is in Nederland zwaar onderbelicht”, stelde Menno Luiten (foto), directeur van Munt.

Luiten was de afgelopen maanden al vocaal in de vakpers over het thema, maar hij vindt het tijd om het niet alleen bij woorden te laten. Hij wil nadrukkelijker op de deur van de politiek in Den Haag gaan bonzen en onderzoeken of wet- en regelgeving kan worden aangepast.

Luiten: “Er moet meer oog komen voor een eerlijker speelveld voor zowel adviseur, maar ook voor de consument. De klant moet, wanneer hij of zij rechtstreeks bij de bank aanklopt, al een melding krijgen dat zij op dat adres slechts de producten van slechts één verstrekker krijgen aangeboden en niet één van de veertig misschien betere alternatieven. Er zou een disclaimer op productverkoop bij banken moeten staan: ‘De kans dat u het best passende product aangeboden krijgt is bijzonder klein’.”

Banken moeten stoppen met hypotheekadvies en zich alleen nog bezighouden met het fabriceren van goede hypotheekproducten, vindt Luiten. “Ik baal van het feit dat consumenten een bankfiliaal binnenstappen met het idee dat ze daar de, in hun situatie, best beschikbare hypotheek aangeboden krijgen. We weten toch allemaal dat die kans met producten van één aanbieder niet groot is?”

Nieuwe aanwas adviseurs stimuleren

Daarnaast wil Munt aan de slag om nieuwe aanwas van onafhankelijk adviseurs te stimuleren. “We willen onder andere via hogescholen en universiteiten door heel Nederland jongeren bereiken en hen op allerlei manieren gaan interesseren voor het onafhankelijk intermediair”, aldus Luiten. “Het is van het grootste belang dat de aanwas van nieuwe enthousiaste en gedegen adviseurs niet tot stilstand komt. Het is een mooi vak en dat moeten we bij jongeren ook meer tussen de oren krijgen.”

Adverteren bij de Hema

In 2024 wil Munt Hypotheken de onafhankelijk adviseur meer op een voetstuk gaan plaatsen. Er is onder andere een verkiezing in het leven geroepen waarbij de titel ‘Onafhankelijk Adviseur van het Jaar’ op het spel staat. Vanaf het voorjaar gaat Munt via narrowcasting schermen in alle Hema-filialen adverteren met als doel de lokale adviseur aan business te helpen en in de slipstream ook onafhankelijk advies te promoten.

Alliantie met OvFD

Munt Hypotheken gaat de ‘strijd voor onafhankelijk advies’ samen voeren met de OvFD. “Strijden tegen gekleurd advies zit in ons DNA”, vertelt voorzitter Christian Dijkhof. “Onafhankelijkheid is het grootste goed van de adviseur. Vrij van geest vergelijken van de mogelijkheden die de markt je klant biedt. Dáár maak je het verschil voor de klant. Daar zit de onbetaalbare waarde van advies en daar mag nog veel meer oog voor komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.