Minder winst voor Volksbank

0

2021 was financieel een uitdagend jaar voor de Volksbank. De bank had te maken met een dalende winst en dalende baten, blijkt uit de jaarcijfers. Vanaf 1 maart moet de nieuwe organisatie, gericht op versterken van de klantrelatie en vergroten van de maatschappelijke impact, er staan.

De nettowinst kwam 7% lager uit op 162 miljoen euro. Gecorrigeerd voor incidentele posten daalde de nettowinst met 30% tot 145 miljoen euro. De totale baten daalden met 10% tot 827 miljoen euro, door aanhoudende druk op de netto rentebaten

Martijn Gribnau, directievoorzitter van de Volksbank: “De rentetarieven bleven laag, waardoor onze totale baten en nettowinst onder druk kwamen te staan. Dit benadrukt de urgentie om te komen met nieuwe initiatieven zodat onze baten minder rentegevoelig worden. Tevens richten we ons op kostenbesparingen, terwijl we ook investeringen doen die nodig zijn om ons IT-platform te verbeteren.”

Marktaandeel hypotheken neemt toe

De Volksbank zag de hypotheekportefeuille wel toenemen tot 47,4 miljard euro (eind 2020: 46,2 miljard). Het marktaandeel nieuwe hypotheken kwam eveneens hoger uit op 5,8% (2020: 5,0%). Ook het aantal betaalrekeningklanten nam toe (met 124.000) tot 1,78 miljoen.

Gribnau: “In 2021 hebben we een flinke stap gezet in de implementatie van onze strategie. Onze merken lieten groei zien, wat zich vertaalde in sterke commerciële ontwikkelingen en ook hoge klanttevredenheidscijfers.”

In 2022 pakt de Volksbank door met het uitvoeren van haar strategie. “We gaan nog dichter bij de klant staan om gefaseerd meer diensten aan te bieden die naadloos aansluiten bij hun specifieke behoefte en levenssituatie”, aldus Gribnau. “Dit doen we zowel digitaal als in de buurt, en altijd met oog voor de menselijke maat. Afgelopen jaar hebben we het fundament gelegd voor de agile manier van werken en 1 maart start de nieuwe organisatie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de uitvoering van onze strategie ons in de komende jaren in staat zal stellen om de totale baten te laten stijgen en de operationele efficiëntie te vergroten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.