Een man en vrouw verzochten Obvion in 2022 om de meeneemregeling toe te passen. Dit verzoek werd afgewezen door de hypotheekverstrekker, omdat de regeling niet van toepassing zou zijn op de situatie van de consumenten. Ten onrechte, blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Kifid.
In september 2014 hebben de consumenten een hypothecaire geldlening afgesloten bij Obvion. Deze geldlening (Obvion Compact Hypotheek) was ter financiering van de aankoop van woning 1. In 2020 werd deze hypothecaire geldlening verhoogd ter financiering van de aankoop van woning 2. In 2022 wilden de consumenten vervolgens woning 1 verkopen en in woning 2 gaan wonen. Woning 2 moest verbouwd worden en daar hadden zij een financiering voor nodig. In dit kader heeft de hypotheekadviseur van de consumenten Obvion gevraagd om de meeneemregeling toe te passen.
Volgens Obvion was de meeneemregeling echter niet van toepassing op de situatie van de consumenten. De hypotheekverstrekker wijst daarbij op artikel 27 van de algemene voorwaarden (waarin de meeneemregeling is opgenomen). Hierin staan vijf vereisten en aan twee vereisten wordt niet voldaan:
- Andere woning kopen: neen, want woning 2 is al in bezit
- De hypotheeksoort wijzigt niet: neen
Was de meeneemregeling van toepassing op de situatie van de consumenten in 2022? Voor het antwoord op deze vraag heeft de Geschillencommissie gekeken of artikel 27 van de algemene voorwaarden duidelijk en begrijpelijk is opgesteld.
Is voldaan aan de voorwaarde ‘koopt u een andere woning’?
Volgens Kifid staat in artikel 27 van de algemene voorwaarden niet duidelijk of de verkoop van de oude woning en de koop van de nieuwe woning in een bepaalde volgorde moeten plaatsvinden. “Het kan best zijn dat Obvion bedoeld heeft om de meeneemregeling alleen van toepassing te laten zijn in situaties waarin eerst de oude woning verkocht wordt en daarna pas een nieuwe woning gekocht wordt, maar dat blijkt niet duidelijk uit artikel 27 van de algemene voorwaarden.”
Deze onduidelijkheid komt voor rekening van Obvion.
Voor de aankoop van een woning?
In haar aanvullende reactie stelt Obvion dat de meeneemregeling alleen van toepassing is als de nieuwe geldlening dient voor de aankoop van een nieuwe woning – en niet enkel voor de renovatie van een woning die al in eigendom is. De commissie gaat hier niet in mee.
In de eerste plaats noemt artikel 27 van de algemene voorwaarden geen bestedingsdoel en maakt het (dus) ook geen onderscheid tussen een geldlening die bestemd is voor de aankoop van een woning en een geldlening die (ook) bestemd is voor de verbouwing. In de tweede plaats past het ook niet bij de gedachte van de meeneemregeling.
Is voldaan aan de voorwaarde ‘dat de hypotheeksoort niet wijzigt’?
Volgens Obvion is niet aan het vereiste voldaan dat de hypotheeksoort niet wijzigt. In haar verweerschrift geeft Obvion hierover het volgende aan: “Ook is het niet meer mogelijk een nieuwe lening te sluiten met de hypotheeksoort Compact Hypotheek. Obvion biedt dergelijke leningen niet meer aan. Obvion biedt enkel nog de Obvion Woon Hypotheek aan. Voor de meeneemregeling mag de hypotheeksoort echter niet wijzigen.”
Hiermee lijkt Obvion te zeggen dat de consumenten in 2022 geen beroep meer konden doen op de meeneemregeling, omdat Obvion de hypotheeksoort die de consumenten hadden (Compact Hypotheek) op dat moment niet meer aanbood. Deze lezing zou er in feite op neer komen dat Obvion de meeneemregeling buitenspel kan zetten, simpelweg door een bepaalde hypotheeksoort niet meer aan te bieden.
Dat roept allerlei vragen op. Bovendien staat dit haaks op wat Obvion verderop in haar verweerschrift vermeldt: “Als klanten een Compact Hypotheek hebben en ze kunnen een nieuwe lening met een meeneemregeling sluiten, dan kunnen zij de Compact Hypotheek behouden. Aangezien hier geen toepassing kan zijn van de meeneemregeling, moesten zij in 2022 een nieuwe lening sluiten en dat kon alleen de Woon Hypotheek zijn en niet meer de Compact Hypotheek.”
De commissie gaat er daarom vanuit dat de consumenten in 2022 met toepassing van de meeneemregeling hun Compact Hypotheek konden behouden. De hypotheeksoort wijzigt dan niet, waardoor aan deze voorwaarde van artikel 27 van de algemene voorwaarden is voldaan.
Slotsom
De slotsom is dat de meeneemregeling van toepassing was op de situatie van de consumenten in 2022. Obvion heeft het beroep van de consumenten op de meeneemregeling dan ook ten onrechte afgewezen.
Kifid: “Obvion moet deze fout herstellen. Dit betekent dat Obvion de consumenten in de situatie moet brengen waarin zij zouden verkeren als Obvion in 2022 het verzoek van de consumenten om de meeneemregeling toe te passen, wél had gehonoreerd.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.