De macht van de gepensioneerde stemmer

0

Met ruim drie miljoen 65-plussers is dit een groep waar de politiek rekening mee moet houden. Dat zegt ANBO. Een onderzoek van de seniorenorganisatie wijst uit dat in 2012 nog ruim een derde van de gepensioneerden op de PvdA of VVD heeft gestemd, nu zegt nog geen 6% in 2017 hetzelfde te doen.

Een van de redenen om de huidige coalitiepartijen volgend jaar de rug toe te keren is volgens ANBO de gebrekkige inspanning van PvdA en VVD om de inkomenskloof tussen werkend en niet-werkend te dichten. Slecht 131 van de 6.000 respondenten zegt alsnog op een coalitiepartij te stemmen wanneer de koopkracht gerepareerd wordt.

Gepensioneerden electoraal gezien belangrijker

ANBO-directeur Liane den Haan: “De koek is op en dat zullen ze in het stemhokje laten blijken De groep gepensioneerden wordt electoraal gezien steeds belangrijker. Willen ze de stem van de gepensioneerde terugwinnen, dan moeten ze aan de bak en zich inspannen voor deze groep. Belangrijkste taak is de koopkracht voor de groep die het het zwaarst heeft te repareren.”

Afgerond naar boven stond bij de verkiezingen in 2012 het aantal van 62.829 geldige stemmen gelijk aan één zetel in de Tweede Kamer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.