Lonen financiële dienstverlening stegen in 2023 met 5 procent

0

In 2023 lagen de cao-lonen gemiddeld 6,1% hoger dan in 2022, zo becijferde het CBS. Ook binnen de bedrijfstak financiële dienstverlening werd een loonstijging gemeten, al is die met 5% beneden het gemiddelde.

Gemiddeld genomen is de loonstijging van 6,1% bijna een verdubbeling van de ontwikkeling van het jaar ervoor, toen de lonen nog met 3,2% stegen. Het is tevens de grootste loonstijging in ruim veertig jaar tijd. Al twee jaar achtereen is de cao-loonstijging elk kwartaal groter.

De reële cao-loonontwikkeling, waarbij het cao-loon wordt gecorrigeerd voor inflatie, lag het afgelopen kwartaal rond de 2,9%. In de eerste drie kwartalen van 2023 kwam deze negatief uit. Dit betekent dat de lonen minder hard stegen dan de prijzen. De reële loonontwikkeling voor heel 2023 is dan ook negatief (-2,1%).

In 2023 stegen de lonen het meest bij de sector overheid, namelijk met 7,0%. Bij de particuliere bedrijven en de gesubsidieerde instellingen namen de lonen toe met respectievelijk 5,9% en 5,5%.

Loonstijging financiële dienstverlening verdubbelde

Op het niveau van bedrijfstakken stegen de lonen in 2023 met 8,4% het meest in vervoer en opslag (2022: 4,3%). De financiële dienstverlening kwam uit op een loonstijging van 5%, een verdubbeling in vergelijking met 2022 (2,5%).

In de bedrijfstak verhuur van en handel in onroerend goed (woningcorporaties) was de loonstijging met 2,5% het kleinst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.