LEF ziet grote (digitale) toekomst voor financiële educatie

0

LEF is al tien jaar hét initiatief dat als doel heeft om mbo-studenten te helpen met geldzaken, op basis van een modulair lesprogramma dat wordt verzorgd door vrijwilligers uit de financiële sector.

Toen in het voorjaar van 2020 het onderwijs in Nederland te maken kreeg met de lockdown als gevolg van de corona-crisis, werd het programma van de stichting Leven en Financiën (LEF) direct geraakt. “Tot maart van dit jaar hebben wij onze lessen altijd fysiek gegeven, op roc’s en andere mbo-scholen, als onderdeel van het vak Loopbaan en Burgerschap”, zegt Klaaske Mutsaers, programmamanager bij LEF en verantwoordelijk voor het contact met de scholen. “Toen we geconfronteerd werden met de sluiting van scholen, hebben we per direct besloten ons programma om te zetten naar een digitale variant.”

En met succes. Na de introductie van de digitale module voor de zomer werd direct duidelijk dat de behoefte aan de LEF-lessen onverminderd groot is. Klaaske: ”Scholen moesten binnen no-time hun volledige programma inrichten op de nieuwe werkelijkheid, rekening houdend met kleinere groepen en minder fysieke aanwezigheid in hun gebouwen. De behoefte aan additionele materialen, inhoud en flexibiliteit is dan ook enorm. Daar komt natuurlijk bij dat de corona-crisis heel erg duidelijk maakt dat er altijd onvoorziene omstandigheden zijn die mensen raken, ook financieel. Een context waarbinnen het grip houden op je geld hartstikke relevant is, juist ook voor studenten die nog aan het begin staan van hun maatschappelijke carrière.”

Concrete thema’s

Na de zomervakantie is LEF dan ook op volle kracht vooruitgegaan met de uitrol en verrijking van het online programma. Na de ontwikkeling van de eerste module, die zich in algemene zin toespitst op de mogelijkheden en de risico’s van geld, is inmiddels ook de tweede, verdiepende module samengesteld.

“Wij merken dat de studenten, zeker als ze net of bijna 18 jaar zijn, naar aanleiding van de eerste module en de huidige situatie veel concrete vragen hebben”, zegt Klaaske. “Wat betekent het nu om als zzp’er te starten, in vergelijking tot een baan in loondienst? En hoe regel ik zaken als zorgtoeslag precies? Daar waar ons fysieke lesprogramma, bestaande uit meerdere modules, meer op de gedragsaspecten inzoomde, hebben we gezien dat we in de online variant ook eenvoudig kunnen doorschakelen naar hele concrete thema’s, zodat we eigenlijk nog effectiever kunnen zijn.”

“De manier waarop we studenten helpen past helemaal bij de context van nu”

De LEF-lessen zijn ook in digitale vorm heel interactief. De groepen worden uitgedaagd om mee te doen en bij te dragen. Klaaske: “Dat geeft ook het leukste en meest waardevolle resultaat. Hun eigen voorbeelden zijn heel sprekend. Zo zat in een van de lessen laatst een jongen die aangaf dat hij veel geld uitgaf aan merkkleding, omdat hij vindt dat hij voor elke vlog die hij plaatst een nieuwe trui nodig heeft. Je kunt je voorstellen dat deze thematiek een veel levendiger gesprek oplevert dan een theoretisch verhaal over de verleidingen van de consumptiemaatschappij!”

2021 recordjaar

LEF heeft de overtuiging dat financiële educatie in digitale vorm geen tijdelijke invulling zal blijken. “De vanzelfsprekende voordelen van werken op afstand ervaren wij zelf uiteraard ook en als Brabantse gastdocent een les geven in Groningen is geen enkel probleem meer. Enorm efficiënt voor ons bereik. Maar ook qua impact verwacht ik een mengvorm. We zijn namelijk veel eenvoudiger in staat grote groepen te bereiken en ons programma snel te laten evolueren in functie van behoefte en trends. Bovendien zijn onze vrijwilligers op de voor hen meest passende momenten inzetbaar en kunnen ze direct in de praktijk van elkaar leren. Wij gaan in 2021 een recordaantal studenten helpen, daar ben ik van overtuigd”, besluit Klaaske.

Dit interview werd eerder gepubliceerd in de InFinance Special Kansen & Visies 2021. De ontwikkeling van LEF steunen als sponsor? Of zelf in actie komen als gastdocent? Kijk op lefnet.nl voor de mogelijkheden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.