Klap: meer weerbaarheid tegen phishing

0

Assurantiemakelaar Klap is een samenwerking begonnen met het Amerikaanse IT-beveligingsbedrijf KnowBe4. Het doel is om medewerkers van Nederlandse bedrijven veiligheidsbewuster en digitaal weerbaarder te maken.

Klap biedt haar klanten een gratis phishing security test van KnowBe4 aan. Daarmee is te bepalen hoe kwetsbaar een onderneming is voor cyberschade. De test houdt in dat er gesimuleerde phishingmails worden gestuurd naar alle medewerkers in een organisatie. Daarna wordt bekeken welk percentage van de medewerkers de mail opent, op een link klikt en/of een bijlage opent. Volgens het Amerikaanse bedrijf klikt gemiddeld ruim 15% van de medewerkers op de gesimuleerde phishingmails.

Zwakste schakel

Klap vindt dat de risico’s van cybercriminaliteit nog altijd worden onderschat. “Veel ondernemers gaan er ten onrechte vanuit dat het beveiligen van hun IT-systeem voldoende is om cybercriminelen buiten de deur te houden. Men vergeet echter dat het grootste gevaar binnen de eigen organisatie schuilt”, aldus de assurantiemakelaar.

Cybercriminelen richten zich volgens Klap niet langer op een organisatie als geheel, maar op de zwakste schakel binnen een organisatie: de mens. “Onwetende en nalatige werknemers vormen voor cybercriminelen een eenvoudige ingang tot het IT-systeem van een onderneming. Eén klik op een onschuldig lijkende link of bijlage is voldoende om de IT-beveiliging te doorbreken, met dataverlies of een ransomware-besmetting als gevolg.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.