Jongerencampagne ING: ‘Doe ff lekker niet’

0

ING en de sociale onderneming Money Start lanceren vandaag een landelijke campagne gericht op de preventie van schulden bij jongeren. De campagne ‘Doe ff lekker niet’ maakt jongeren bewust van mogelijke valkuilen en leert ze om geen schulden te maken.

De campagne richt zich op de patronen waarin jongeren schulden maken. Drie onderwerpen die extra aandacht krijgen zijn: shoppen met de zorgtoeslag, meewerken aan pinpasfraude om snel geld te verdienen en de studiefinanciering uitgeven aan andere zaken.

Daarnaast zijn er tien verschillende campagnevideo’s ontwikkeld die andere patronen belichten van schulden maken, zoals een contract tekenen voor je gelezen hebt wat er staat of je inkomen vergeten te melden bij toeslagen.nl.

Op de campagnewebsite 18worden.nl is meer informatie te vinden voor jongeren over alle tien de onderwerpen, wat ze wel en niet moeten doen om zonder schulden te blijven na hun 18e verjaardag. Ook vinden jongeren hier meer informatie om financiële zorgen aan te pakken, handige checklists en doorverwijzingen naar hulpinstanties.

De campagne wordt uitgezet via social media, digitale billboards in de buurt van scholen, via banken, scholen en gemeenten door het hele land om daarmee nog meer Nederlandse jongeren te kunnen bereiken. ING brengt de campagne onder de aandacht bij jonge klanten via de ING app.

Financiële educatie is hard nodig

Onderzoek van het Nibud laat zien dat 70% van de jongvolwassenen wel eens betalingsproblemen heeft. Uit recent onderzoek van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn blijkt dat maar liefst twee op de vijf (40%) jongeren het afgelopen jaar weleens moeite heeft gehad met het betalen van een rekening.

Loes van Geffen, managing partner Money Start: “De onderzoeksresultaten over jongeren en betaalproblemen zijn treffend en geven aan dat financiële educatie van jongeren hard nodig is. Uit jongerenpanels is gebleken dat jongeren liever de waarheid horen en eerder gewaarschuwd worden, zodat ze niet onnodig maximaal blijven bij lenen omdat het zo makkelijk gaat. Vanuit onze praktijkervaring weten we dat veel jongeren dezelfde fouten maken en daarmee in de schulden komen. Bij Money Start trekken we dan een eenvoudige conclusie: als jongeren allemaal dezelfde fout maken, kunnen we ze ook leren om dat niet te doen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.