‘Intermediairkantoren vaker target overname’

0

Ook in de tweede helft van 2020 is het aantal overnames binnen de verzekeringssector gestegen ten opzichte van de voorgaande periode. De focus wordt verlegd naar het intermediair, stelt BHB Dullemond.

In de laatste zes maanden van 2020 hebben zich 158 verkooptransacties bij advieskantoren voorgedaan. De totale dealwaarde van deze transacties bedroeg 464 miljoen euro. Ten opzichte van de eerste helft van 2020 is het aantal deals met ruim 20% gestegen en de deal value met maar liefst 79%. Deze enorme stijging is te danken aan de grote overname van Willis Towers Watson door AON. Dit blijkt uit de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt die BHB Dullemond uitbracht in samenwerking met het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD).

“Er doen zich momenteel zodanig grote verschuivingen voor dat wij concluderen dat 2020 een kanteljaar is geweest in de marktstructuur van de verzekeringsmarkt”, aldus het rapport.

Positie intermediair gekanteld

“De stijgende lijn zet zich ondanks de lock down(s) voort”, zegt Edwin Bosma (afbeelding), Managing Partner van BHB Dullemond, in een toelichting. “Door de groei van het intermediair is zijn positie in de marktketen volledig gewijzigd ten opzichte van twintig jaar geleden. In 2000 stond de tussenpersoon letterlijk tussen de verzekeraar (als een soort van verlengstuk voor verkoop van verzekeringsproducten) en de klant in. Nu twintig jaar later lijken de rollen omgedraaid en zijn de posities gekanteld. Het nieuwe grote intermediair is -in de letterlijke zin van bemiddelaar tussen klant en verzekeraar- geen intermediair meer. Het is een volledig zelfstandig functionerend bedrijf; los en onafhankelijk van de verzekeraars.”

“Met de toetreding van partijen als private equity zien wij dat met name de grote intermediairs zelf ook target zijn geworden. Niet alleen nationale maar ook internationale private-equity bedrijven zijn geïnteresseerd in het intermediair in Nederland. Dit versterkte zich het afgelopen jaar nog eens extra omdat het intermediair bedrijfseconomisch crisisproof bleek te zijn. De omzetten zijn stabiel en blijven al jaren – licht- groeien, daarnaast zijn de rendementen van een constant, behoorlijk hoog niveau. Investeren in het assurantie-intermediair is veilig en solide”, geeft Bosma aan.

In de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt komt naar voren dat private-equity bedrijven in relatief korte tijd een sterke positie in de top honderd assurantie-intermediairs hebben verworven. De komende jaren zullen ze nog diverse -grote- acquisities plegen en verdere consolidaties realiseren. Door samenvoegingen van meerdere intermediairs kunnen synergievoordelen worden behaald en wordt hun inkooppositie sterker. Daarbij is er veel budget om platforms voor en innovatieve communicatie met klanten te ontwikkelen. Zo ontstaan er ‘fondsenintermediairs’ met 3.000 of meer medewerkers en premievolumes die de 2 miljard euro ruim zullen overstijgen.

Verzekeraars herintroduceren captivestrategie

Sommige intermediairs worden zó groot dat ze – bijna – de rol van verzekeraars overnemen. Enkele jaren nadat het captivebeleid een zachte dood was gestorven, begonnen verzekeraars weer mondjesmaat met het acquireren van assurantiekantoren. Sinds 2018 valt hierin een versnelling waar te nemen. Kijk maar naar de diverse plaatsen die verzekeraars en hun participaties momenteel innemen in de top honderd

De toetreding van private-equitypartijen en de gewijzigde structuur in de verzekeringsmarkt lijken hieraan ten grondslag te liggen. Door nu versneld in het intermediair te investeren kan een evenwicht met het grote intermediair en de private equity bereikt worden. Onderliggend zal het verkrijgen van meer grip op het distributiekanaal ook een motivatie zijn. Om zodoende de afhankelijkheid van het intermediair te verkleinen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.