Flexkrachten worden minder ingehuurd

0

Van de HR-managers die meededen aan het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet denkt 31% dit jaar minder gebruik te gaan maken van zzp’ers. Van de ondervraagde zzp’ers ervaart 59% nu al terughoudendheid bij hun Nederlandse opdrachtgevers.

De HR-dienstverlener deed afgelopen najaar onderzoek onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches. De belangrijkste conclusie die daaruit naar voren komt is dat de huidige wet- en regelgeving ervoor lijkt te zorgen dat HR-managers eerder kiezen voor medewerkers in loondienst dan voor zzp’ers. Het zijn de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en de Deregulering Bevordering Arbeidsrelatie (DBA) die hier een grote impact hebben.

Wetgeving maakt huiverig

Joke van der Velpen, Kennis Manager bij Raet: “Hoewel de overheid de WWZ en de wet DBA heeft ingevoerd om medewerkers met flexibele contracten meer perspectief te bieden, zijn werkgevers juist huiveriger geworden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken. De wet- en regelgeving lijkt dus zijn doel voorbij te streven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.