Fintech landt in Nederlandse markt voor MKB-financieringen

0

Financieel dienstverlener Channel lanceert zijn nieuwe fintech-tak Channel Digital Europe in Nederland. Het bedrijf voor digitale bedrijfsfinanciering speelt in op de snelgroeiende vraag naar een snelle en soepele digitale kredietverlening aan het MKB. Algemeen directeur Rob Retèl (foto) gaat de nieuwe vestiging in Nederland aansturen.

Channel is een FCA-gereguleerde full-scope AIFM met kantoren in Amsterdam en Londen. Channel Digital Europe richt zich op MKB’ers met een dynamische cashflow die voordeel hebben van producten zoals (ongedekte) digitale zakelijke leningen en op activa en inkomen gebaseerde leningen.

Directeur Retèl ziet de vraag naar digitale bedrijfsfinanciering dagelijks toenemen: “In Nederland zijn nu 270.000 bedrijven die vanaf oktober in totaal 20 miljard euro aan uitgestelde belastingen moeten terugbetalen. Omdat reguliere banken voor veel ondernemers geen optie zijn zal de vraag naar flexibele leenproducten op korte termijn explosief groeien. We willen ze een snel, duidelijk en eerlijk aanbod kunnen doen om financieel gezond te blijven.”

Lening in minder dan 24 uur

Machine learning, alternatieve data en API’s worden ingezet om een snelle en adequate krediet- en fraudebeoordeling mogelijk te maken. Leningen kunnen daardoor veelal in minder dan 24 uur worden verstrekt.

“De combinatie van technologie en alternatieve data afkomstig van onder andere open banking en open accounting geeft Channel Digital Europe een beter inzicht in de onderneming van de MKB-prospects; de grotere transparantie en het uitgebreide inzicht kan leiden tot hogere goedkeuringspercentages. Hiermee wordt het traditionele probleem van een lange doorlooptijd en lage goedkeuringspercentages overwonnen.”

Channel Digital Europe gaat ook gebruik maken van machine learning om een Insights Engine (IE) te bouwen die MKB’s een beter inzicht in hun bedrijf moet geven. De IE zal de sterke en zwakke punten van het kredietprofiel laten zien en zal inzicht geven in het vermogen van een bedrijf om door het macro-economische landschap te navigeren. Daarnaast is de IE ook in staat om het ESG-profiel van een bedrijf in kaart te brengen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.