Financiële zelfredzaamheid pubers geremd

0

Ouders lijken vaker de geldzaken van hun kinderen over te nemen, in plaats van dat ze hun kinderen leren hoe ze zelf hun financiën moeten regelen. Dat zegt Nibud. “Ouders moeten hun pubers meer zelf achter het ‘financiële stuur’ zetten, in plaats van hun kinderen de rol van bijrijder te geven.”

Uit het Nibud Scholierenonderzoek 2016 blijkt dat scholieren die met hun ouders praten over geld en geholpen worden met budgetteren en sparen, planmatiger met hun geld omgaan. Zij sparen meer en maken vaker een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Toch ziet het Nibud dat 30% van de scholieren die zakgeld ontvangen, daar geen afspraken over heeft gemaakt. “Door hun kinderen te helpen bij het plannen en keuzes maken, leren kinderen meer dan wanneer hun ouders de geldzaken overnemen. Zo checken scholieren minder vaak zelf hun saldo als ze merken dat hun ouders dat voor ze doen.”

Stichting LEF en MFL junior

Het Nibud vindt het onbegrijpelijk dat nog altijd 41% van de scholieren aangeeft dat er nog nooit op school aandacht is besteed aan hoe je met geld moet omgaan. Drie jaar geleden zei 44% dit. Vanuit de financiële sector zijn al concrete stappen gezet om scholen hierbij te helpen.

Samen met de financiële branche heeft LEF een lesprogramma voor financiële zelfredzaamheid ontwikkeld. LEF is exclusief ontwikkeld voor ROC-studenten, maar sinds dit jaar is er ook een branche initiatief voor groep 8 leerlingen (10-12 jaar). Hiervoor heeft financieel adviseur en LEF-docent Ruan de Haas stichting MFL junior (Mijn Financiële leven voor junioren) opgericht. Samen met experts uit de financiële branche is een gastlessenprogramma opgesteld waarmee kinderen van groep 8 verantwoordelijk met geld om leren gaan. In het schooljaar 2015-2016 stonden de gastdocenten van LEF in totaal voor bijna 150 klassen.

Ouders betalen vaker alles

Het Scholierenonderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de ouders de volledige kosten van kleding, schoenen, en de smartphone van hun kinderen tussen de 12 en 18 jaar betaalt. Dit aantal is gegroeid in vergelijking met drie jaar geleden.

In 2013 betaalde 54% van de ouders de kosten van de mobiele telefoon volledig, nu is dat 61%. Kleding wordt door 56% van de ouders volledig betaald, dit was 48%. Hetzelfde geldt voor cadeaus. In 2013 betaalde 17% van de ouders alle kosten hiervoor, nu is dat 29 %.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.