Financiële dienstverleners opnieuw tevreden met Kifid

0

Net als een jaar geleden oordelen financiële dienstverleners positief over het Kifid in 2023. Het tweede klanttevredenheidsonderzoek waardeert het financiële klachteninstituut met een gemiddelde 7,4.

De beoordeling van 7,4 is exact hetzelfde als die van een jaar geleden. Het is iets minder hoog dan de waardering van consumenten, die Kifid in 2023 gemiddeld een 7,7 gaven.

Financiële dienstverleners zien Kifid in het algemeen als zorgvuldig, deskundig, professioneel, goed bereikbaar en vriendelijk. Ze vinden de communicatie helder en de procedures duidelijk. Sommige financiële dienstverleners vragen om duidelijker informatie over het hoe en waarom van een mondelinge behandeling.

Vrijwel alle financiële dienstverleners gebruiken het online FD-portaal, maar vinden dat gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid nog beter kunnen. Kifid heeft dat onderkend en werkt aan de ontwikkeling van een nieuw en verbeterd FD-portaal. De inzet voor bemiddeling waarderen financiële dienstverleners met een 7,1 gemiddeld. Uitspraken van Kifid vinden zij in het algemeen in lijn met de verwachting.

Kifid heeft impact op bedrijfsvoering

De klachtbehandeling bij Kifid, een bemiddelresultaat of uitspraak is voor gemiddeld negen van tien financiële dienstverlening reden om de eigen dienstverlening, voorwaarden, beleid of product aan te passen. Het beleid, de interne klachtenafhandeling en de voorwaarden worden het meeste aangepast.

1 op de 10 vindt Kifid partijdig

Het grootste deel van de financiële dienstverleners onderschrijft de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van Kifid. Slechts een op de tien financiële dienstverleners is het daarmee oneens omdat Kifid al snel de kant van de consument zou kiezen.

Daar staat tegenover dat Kifid van consumenten geregeld dezelfde opmerking maar dan omgekeerd krijgt; consumenten vinden soms dat ‘Kifid al snel meegaat met het standpunt van de dienstverlener’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.